Umesto krstarećih raketa – teretana: Britanski razarači ostali bez glavnog naoružanja

Jedino naoružanje na koje klasa "tajp 45" može da se osloni kada je u pitanju dejstvo po kopnu jeste po jedan pramčani top na svakom od brodova

Razarači klase "tip 45", poznate i pod nazivom "dering", zbog nedostatka finansijskih sredstava lišeni su ugradnje vertikalnih lansera krstarećih raketa "mark 41", a samim tim i sposobnosti za dejstvo po kopnenim ciljevima, prenosi "Telegraf".

Zbog toga se u pramčanom delu potpalublja jednog od brodova – "HMS Dajmond", umesto lansirnih cevi i krstarećih raketa, sada nalaze trake za trčanje, sobni bicikli i druga oprema koja se može pronaći u većini teretana.

Ovo je još jedan u nizu problema Kraljevske mornarice, uz nedostatak pomoćnih brodova za pratnju nosača aviona, manjak ljudstva koji je uzrokovao rashodovanje dva starija da bi se popunio sastav dva nova broda, kao i nedavnog sudara dva plovila, koji su isplivali u poslednjih nekoliko meseci.

Ipak, do otkrića parmčane teretane verovatno ne bi došlo, da se 27. januara nije pojavila vest da jedan od brodova klase "tajp 45", razarač "HMS Dajmond" nije u stanju da izvrši udare po ciljevima Huta zbog "nedostatka vatrene moći".

Tako da je "Dajmond" do sada učestvovao samo u obaranju hutskih bespilotnih letelica i raketa lansiranih ka brodovima koalicije, dok su brodovi američke mornarice izvršili veći deo udara po kopnenim ciljevima u Jemenu, uz malu pomoć britanskih borbenih aviona.

Jedino naoružanje na koje klasa "tajp 45" može da se osloni kada je u pitanju dejstvo po kopnu, jeste po jedan pramčani top na svakom od brodova. Izgleda da će britanski mornari morati dosta da vežbaju, jer ako britanska mornarica nastavi putem kojim je krenula, posade brodova će se uskoro boriti golim rukama.