Odbacite dokument: Republikanci protiv predloga zakona o pomoći Ukrajini i imigracijama

Inicijativom se planira izdvajanje 118,28 milijardi dolara, od čega je 60,06 milijardi dolara za podršku Kijevu a tri puta manje za bezbednost granica SAD

Rukovodstvo Republikanske partije u Predstavničkom domu Kongresa SAD usprotivilo se nacrtu zakona Senata o pomoći Ukrajini i zaštiti američke granice od imigranata. Naime, predlogom zakona Amerika planira da izdvoji 118,28 milijardi dolara, od čega je 60,06 milijardi dolara za podršku Kijevu.

To znači da tri puta manje novca planiraju da potroše na bezbednost granica — 20,2 milijarde dolara.

Američki predsednik Džozef Bajden izrazio je podršku inicijativi i pozvao Kongres da je usvoji što je pre moguće.

Predlog zakona je izazvao oštre kritike mnogih Republikanaca.

"Nacrt zakona o imigraciji je posebno kritikovan uz obrazloženje da je neuspešan i da je verovatnije da će još više povećati ilegalnu imigraciju", ocenili su predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson, lider republikanske većine Stiv Skalis, republikanski koordinator Tom Emer i zastupnica stranke Eliz Stefanik.

Republikanci su primetili da je posredi američka nezavisnost i da s tim u vezi nema igranja.

"Pozivamo Senat da odbaci dokument", naglasilo je rukovodstvo Republikanske partije.

Bivši predsednik Donald Tramp primetio je da bi samo budala ili radikalno levičarski demokrata glasao za "monstruozni" dokument.

Prema rečima predsedavajućeg Predstavničkog doma Majka Džonsona, inicijativa je osuđena na propast.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi sredinom januara je rekao da SAD više ne mogu da šalju vojnu pomoć Kijevu.

"Dalja dodela sredstava Kijevu u potpunosti zavisi od Kongresa", dodao je tada Kirbi.

Zahtev američkog predsednika Džozefa Bajdena za pomoć Ukrajini moraju da odobre oba Predstavnička doma. Istovremeno, republikanci su poručili da neće podržati dodelu sredstava kijevskim vlastima sve dok administracija šefa države ne promeni svoje pristupe zaštiti granice Sjedinjenih Država.

Osim toga, republikanci osporavaju potrebu za novom podrškom od više milijardi dolara za Kijev, a da se pritom ne znaju dalji planovi za akciju.

Zapadni mediji su sve češće izveštavali da su SAD i EU umorne od ukrajinske krize i slabljenja podrške Kijevu.

Kako prenosi En-Bi-Si, američki i evropski zvaničnici već razgovaraju sa ukrajinskim vlastima o mogućim posledicama mirovnih pregovora sa Rusijom, uključujući i ono od čega bi Ukrajina možda morala da odustane da bi postigla sporazum.