Opet je to uradio: Bajden razgovarao s Miteranom 24 godine posle njegove smrti (VIDEO)

Američki lider je na stalnoj meti kritika zbog svojih godina, a više puta je dovedena u pitanje njegova sposobnost za drugi mandat

Predsednik SAD Džozef Bajden je na predizbornom događaju u Las Vegasu pomešao francuskog predsednika Emanuela Makrona s nekadašnjim liderom Francuske Fransoa Miteranom, koji je umro 1996. godine.

Bajden je napravio (novi) lapsus dok je prepričavao događaje sa sastanka G7 održanog 2020. godine, neposredno nakon što je pobedio na izborima.

Američki lider je rekao da je na njegovu izjavu "Amerika se vratila" reagovao "Miteran iz Nemačke", a potom se ispravio – "iz Francuske".

"Odmah pošto sam izabran, otišao sam na ono što zovu sastanak G7 gde su i svi NATO lideri. Bio sam na jugu Engleske, seo sam i rekao: 'Amerika se vratila', i Miteran iz Nemačke, mislim iz Francuske, pogledao me je i rekao, rekao: 'Znaš, zašto... na koliko si se vratio?'", izjavio je Bajden.

Bela kuća je kasnije objavila ispravku u kojoj je Miteranovo ime precrtano i zamenjeno imenom aktuelnog predsednika Francuske Emanuela Makrona, prenosi "Hil".

Portal beleži da je Bajden kritikovao bivšeg predsednika Donalda Trampa zbog njegovih nedavnih komentara o "trovanju krvi", koje je Tramp koristio da opiše način na koji imigranati utiču na Sjedinjene Države.

Prvi čovek SAD je uz to, na Iksu, ismejao svog bivšeg i po svemu sudeći budućeg rivala na predsedničkim izborima i zbog toga što je prethodnog meseca pomešao svoju rivalku za republikansku predsedničku nominaciju Niki Hejli s bivšom predsednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

"Ne slažem se sa Niki Hejli u svemu, ali se slažemo u ovome: ona nije Nensi Pelosi", napisao je Bajden.

Bajden je na stalnoj meti kritika zbog svojih godina, a više puta dosad je dovedena u pitanje njegova sposobnost za drugi mandat, što kao argument često koriste njegovi politički protivnici.

Bajden (81) je najstariji predsednik u američkoj istoriji, a ako bude ponovo izabran na izborima u novembru, na kraju svog drugog mandata imaće 87 godina.