Bivši analitičar CIA: Zalužni uživa podršku neonacista

Leri Džonson smatra da državni zakoni neće nužno određivati kako će tenzije u rukovodstvu biti rešene

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski mogao bi da izgubi svoj posao pre glavnokomandujućeg ukrajinske vojske generala Valerija Zalužnog, imajući u vidu da potonji uživa podršku naoružanih ljudi, smatra bivši analitičar CIA Leri Džonson.

Prošle nedelje, ukrajinski mediji preneli su glasine da je Zelenski otpustio Zalužnog, što je predsednik Ukrajine potom negirao. Međutim, ukrajinski i strani mediji su sastanak dvojice zvaničnika opisali kao izuzetno napet, navodeći da je general odbio da dobrovoljno podnese ostavku, a da je predsednik oklevao da ga smeni zbog pritiska ostatka vojnog vrha.

Nakon toga, Zelenski je medijima najavio da predstoji velika rekonstrukcija vojnog vrha. Džonson je opisane događaje komentarisao tokom razgovora sa Nimom Alkoršid, tokom podkasta na njenom jutjub kanalu "Dajlog vorks".

"Situacija podseća na sapunicu ili muzičke stolice i bila bi urnebesna da stotine hiljada Ukrajinaca nisu mrtvi ili osakaćeni", rekao je bivši analitičar CIA.

Džonson smatra da državni zakoni neće nužno određivati kako će tenzije u rukovodstvu biti rešene.

"Čovek sa oružjem uglavnom pobedi, a poslednji put kada sam proverio Zalužni je imao više oružja od Zelenskog", dodaje on.

Poredeći dvojicu visokih zvaničnika, Džonson je istakao da general Zalužni ne treba da se posmatra kao "sjajan momak", te je izjavio:

"Ne želim da predstavim Zalužnog kao nekakvog vojnog genija ili čoveka dobrog srca. On je ološ, koji prihvata neonacističku ideologiju. Bio je veoma oprezan kako ne bi poslao ideološki najupečatljivije jedinice – Azov i Kraken – na deo fronta gde bi njihovi pripadnici poginuli, jer želi da ih sačuva. Umesto njih, šalje momke koji su samo topovsko meso."

Na osnovu njegovih javnih nastupa, teško je reći da li Zalužni stvarno zastupa radikalnu nacionalističku ideologiju ukrajinske ekstremne desnice, ali postoji uverenje da uživa podršku u tim krugovima.

Ovome u prilog svedoči i objava na Fejsbuku, koji je u prošli petak postavio Andrej Stempitski, komandant i jedan od najistaknutijih članova Desnog sektora. U objavi se može videti slika na kojoj Stempitski daje Zalužnom počasnu legitimaciju, kojom se potvrđuje da je on prvi član njegove brigade.

U pozadini slike može se videti portret Stepana Bandere, vođe ukrajinskog nacionalističkog pokreta i nacističkog kolaboranta iz perioda Drugog svetskog rata. 

Podsećanja radi, Zelenski je izabran za predsednika 2019. godine zahvaljujući obećanju da će raditi na pomirenju sa pobunjenicima na istoku i Rusijom. Međutim, pretnje nasiljem ekstremne desnice su sprečile njegovu kancelariju da ispuni svoje obećanje, stoga i ne čudi njegova zabrinutost u vezi sa smenom Zalužnog koga dobar deo neonacista podržava.