Svet

"Politiko": Ukrajinska državna bezbednost špijunirala novinare

Pripadnici SBU postavili su tajno kamere na lokaciji gde su novinari portala "Bihus.info" proslavljali Novu godinu, na kojima se navodno vidi da su konzumirali drogu, piše briselski portal
"Politiko": Ukrajinska državna bezbednost špijunirala novinareGetty © Chip Somodevilla

Oko 30 pripadnika Odeljenja za zaštitu države Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) tajno je špijuniralo novinare ukrajinskog portala "Bihus.info" koji istražuje slučajeve korupcije u Ukrajini, objavio je "Politiko".

Pripadnici SBU postavili su tajno kamere na lokaciji gde su novinari proslavljali Novu godinu, nakon čega su objavljeni video-snimci na kojima se vide kamermani i drugi članovi redakcije kako navodno naručuju različite vrste ilegalnih droga preko telefona, a zatim ih konzumiraju tokom svoje novogodišnje kancelarijske zabave u predgrađu Kijeva, piše briselski portal, pozivajući se na "istragu".

U sada izbrisanom videu, njegovi autori, za koje se tada nije znalo da su pripadnici SBU su pitali: Možete li verovati njihovim istragama ako ih rade pod uticajem droge?

Kako navodi "Politiko", ta klevetnička kampanja nije uspela, i nastao je skandal zbog čega su se ambasadori zemalja G7 u Kijevu sastali sa novinarima, a predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski osudio prismotru i zatražio od SBU da sprovede istragu.

Kada su novinari "Bihus.info" bili u završnoj fazi istrage o tome ko ih je uhodio, Zelenski je 31. januara otpustio Romana Semenčenka, šefa Odeljenja za zaštitu nacionalne državnosti SBU.

SBU je reagovala na navode o špijunaži zvaničnim saopštenjem u kojem se navodi da je nadzor sproveden u okviru krivičnog postupka zbog nedozvoljene trgovine drogom, ali bez objašnjenja zašto Nacionalno odeljenje za zaštitu državnosti SBU istražuje drogu.

"Među klijentima dilera preko kojih su opojne materije dolazile do građana, bilo je, nažalost, i zaposlenih u `Bihus.info`. Konkretno, jedan od snimatelja se pojavio u krivičnom postupku u vezi sa nedozvoljenom proizvodnjom, nabavkom, skladištenjem, transportom, prosleđivanjem ili prodajom opojnih droga, psihoaktivnih supstanci ili njihovih supstituta", saopšteno je iz SBU.

Neimenovani zvaničnik SBU je za "Politiko" rekao da je šef SBU Vasil Maljuk inicirao otpuštanje Semenčenka zbog prismotre osoblja "Bihus.info".

image