Svet

Američke trupe koriste sirijske civile kao živi štit

Vojska SAD pod ilegalnom kontrolom drži oblasti na istoku i severoistoku Sirije
Američke trupe koriste sirijske civile kao živi štitGetty © John Moore

Američke trupe u Siriji koriste civilno stanovništvo kao živi štit, sklanjajući se u sela blizu granice sa Irakom tokom napada militantnih grupa na njihove baze, prenose "RIA Novosti" pozivajući se na svedočenje lokalnog izvora.

"Svaki put kada američki vojnici očekuju napad na jednu od njihovih baza, pogotovo na Harab el Džir u provinciji El Hasakah, gotovo odmah se povuku odatle na nekoliko sati i rasporede opremu i oklopna vozila među stambene objekte u selima Jusufija i Suvajdijah, kao i u okolnim oblastima na granici sa Irakom, ugrožavajući živote civila i koristeći ih kao živi štit", saopštio je neimenovani izvor.

Prema njegovim informacijama, oko 300 američkih vojnika je stacionirano u pomenutoj bazi, gde se nalazi i aerodrom. Tokom evakuacije pre mogućeg napada, oni okruže stambenu četvrt i okupiraju je, ostavljajući samo stražare u bazi zbog sistema PVO koje je teško prenositi.

Cilj ovih akcija je da se "militantne grupe koje napadaju američke baze optuže za ubistvo civila i time stekne publicitet".

Sva oprema, uključujući kamione sa žitom i cisterne sa gorivom, namenjena za snabdevanje američkih snaga u Siriji, ulazi i izlazi iz Iraka upravo preko baze Harab el Džir. Prethodno je na ovom mestu postojao poljoprivredni aerodrom, kog je američka vojska 2016. godine pretvorila u vojnu bazu.

Od početka najskorijeg palestinsko-izraelskog sukoba, baze Oružanih snaga SAD u Iraku i Siriji su izložene konstantnim napadima, za šta su odgovornost preuzele šiitske grupe koje deluju na prostoru ove dve države.

Vojska SAD pod ilegalnom kontrolom drži oblasti na istoku i severoistoku Sirije, u provincijama Der ez Zor, El Hasakah i Raka, gde se nalaze najveća naftna i gasna polja. Vlast iz Damaska je u više navrata prisustvo američkih trupa označila kao okupaciju i "državnom piraterijom" sa ciljem očigledne krađe nafte.

image