Svet

Litvanija dobila po ušima: Amerika osudila veličanje nacista

Američka ministarka protivi se praksi Litvanije da odaje počast počiniocima Holokausta
Litvanija dobila po ušima: Amerika osudila veličanje nacistawww.globallookpress.com © Rod Lamkey - Cnp/Keystone Press Agency

U Litvaniji ne bi trebalo da bude mesta za bilo kakvo veličanje počinilaca Holokausta, posebno zbog trenutnog porasta antisemitizma u svetu, poručila je novoimenovana američka ambasadorka Kari Mekdonald, osuđujući odavanje počasti nacistima koje moderna Litvanija pokušava da predstavi kao borce za slobodu.

"Baltik njuz servis" od ambasadorke je, naime, zatražio da prokomentariše postavljanje spomenika vojnom oficiru Juozasu Krikštaponisu, optuženom za masovna ubistva Jevreja i drugih civila u ime nacističke Nemačke.

"Nastaviću da oštro govorim protiv veličanja pojedinaca za koje je poznato i dokumentovano da su učestvovali u Holokaustu", rekla je ambasadorka koja je u Vilnjus doputovala prošlog meseca.

Takvu praksu ona je ocenila kao inherentno antisemitsku i samim tim za nju lično važnu, budući da je njena prethodna uloga u Stejt departmentu uključivala vođenje Kancelarije za borbu protiv antisemitizma.

Krikštaponis je služio u litvanskoj vojsci kada su baltičke države okupirali nacisti 1941. Godine 1942. njegova jedinica je raspoređena u Belorusiju. Zatim je postao deo antisovjetske pobune i na kraju su ga ubile sovjetske bezbednosne trupe u vatrenom obračunu u januaru 1945.

Nedavno je dobio počasno posthumno unapređenje u čin pukovnika, a spomenik mu je podignut u gradu Ukmerdžu, administrativnom centru okruga, gde je i umro.

Prema podacima Centra "Simon Vizental", litvanske trupe koje su služile nacistima, a čiji je on bio deo ubile su najmanje 20.000 Jevreja.

Bivši ambasador Robert Gilkrist, prethodnik Mekdonaldsove u Litvaniji, bio je među stranim zvaničnicima koji su pozvali Vilnjus da ukloni spomenike podignute u čast počiniocima Holokausta, uključujući i onaj posvećen Krikštaponisu. 

image