Svet

Holandski sud: Granatiranje stambenog kompleksa u Avganistanu 2007. bilo nezakonito

U borbi za kontrolu nad gradom Čora u Avganistanu 2007. godine, poginule su desetine civila. Četiri avganistanske žrtve zatražile su od holandske vlade da odgovara za granatiranje. Sud je doneo odluku
Holandski sud: Granatiranje stambenog kompleksa u Avganistanu 2007. bilo nezakonitowww.globallookpress.com © Frank Hormann/dpa

Holandski sud presudio je danas da su holandski vojnici nezakonito granatirali stambeni kompleks u avganistanskoj provinciji Uruzgan u junu 2007. godine i poručio da bi Holandija trebalo da isplati odštetu žrtvama.

Holandsko ministarstvo odbrane je pre skoro dve godine zatražilo od tužilaca da ispitaju ovaj napad, u kojem je poginulo na desetine civila, nakon što je ratni veteran doveo u pitanje legitimnost ove akcije holandskih vojnika u dolini Čore.

"Holandija je odgovorna za granatiranje kuća. Znalo se da su u tim kućama živeli civili. Država se pozvala na činjenicu da su talibani koristili kuće u vojne svrhe (...) i da bombardovanje nije bilo nezakonito", navodi se u saopštenju suda u Hagu.

"Ovaj sud smatra da država nije dovoljno razjasnila na osnovu čega je došla do zaključka da su ove kuće koristili talibani (...) pa je bombardovanje bilo nezakonito", navodi se u presudi.

Sud je takođe rekao da bi iznos odštete žrtvama trebalo da bude utvrđen naknadno.

Četiri žrtve granatiranja podnele su tužbu protiv Holandije, navodeći da su njihovi vojnici prekršili međunarodno humanitarno pravo tokom borbe za strateški važan grad Čoru u kojoj je poginulo 250 osoba, uključujući desetine civila.

Holandski list "Trouv" je 2020. objavio intervju sa holandskim vojnikom koji je učestvovao u četvorodnevnim borbama i kome je bilo naređeno da gađa domove civila. Takođe je rekao da su u napadu na civilne zgrade korišćeni avioni F-16 i helikopteri.

Ministarstvo odbrane je potom zatražilo istragu ponašanja holandskih vojnika i sprovelo je svoju koja je pokazala da vojnici nisu nezakonito upotrebili silu.

Advokatica za ljudska prava Lisbet Zegveld, koja predstavlja žrtve, poručila je tada da je jasno da je vojska odlučila da bombarduje oblast iako vojnici na terenu nisu imali sveže informacije o lokacijama na kojima se nalaze talibani. Takva odluka, rekla je ona, je jasno kršenje zakona rata.

Ovo je, navode lokalni mediji, prvi put da je Holandija pozvana na odgovornost za ono šta se dešavalo tokom vojnih operacija u Avganistanu.

image