Taker Karlson: Evo zašto ću intervjuisati Putina

Pre skoro tri godine, Bajdenova administracija je špijunirala naše poruke, a zatim ih nezakonito prosledila svojim slugama u medijima. Oni su to učinili kako bi sprečili intervjuisanje Putina koje smo planirali. Prošlog meseca pokušali su da urade istu stvar, ali ovoga puta mi smo svejedno došli u Moskvu, rekao je Taker Karlson

Američki novinar Taker Karlson potvrdio je da je doputovao u Moskvu kako bi intervjuisao predsednika Rusije Vladimira Putina.

"Evo zašto to radimo: Prvo, jer je to naš posao. Mi smo novinari. Naša dužnost je da informišemo ljude. Već dve godine traje rat koji oblikuje naš svet, a većina Amerikanaca nije obaveštena. Nemaju pojma šta se dešava ovde u Rusiji, ili u Ukrajini. Ali trebalo bi da znaju; oni plaćaju za dobar deo toga, na načine kojih možda nisu potpuno svesni", rekao je Karlson.

Čuveni voditelj rekao je da je "rat u Ukrajini ljudska katastrofa", ali ističe da su dugotrajne posledice sukoba još veće.

"Ovaj rat i prateće sankcije su potpuno preoblikovali vojne i trgovinske saveze u svetu, i, sveukupno, okrenuli svetsku ekonomiju naglavačke", kaže Karlson.

On ističe da se ekonomski poredak uspostavljen posle Drugog svetskog rata, koji je "Zapadu garantovao prosperitet više od 80 godina", sada "rastače", a sa njim "i dominacija američkog dolara".

"Ovo nisu male promene, to su događaji koji menjaju tok istorije koji će definisati živote naših unuka. Većina sveta to savršeno dobro shvata, ali populacija zemalja koje govore engleskim jezikom deluje potpuno nesvesno. Oni misle da se ništa nije promenilo i misle to zato što im niko nije rekao istinu", ističe američki novinar.

Taker navodi da su zapadni "mediji korumpirani, oni lažu svoje čitaoce i gledaoce, a to čine mahom izostavljanjem".

Zapad ima pravo da čuje glas druge strane

Napominje da su se od početka sukoba u zapadnim medijima mogli čuti brojni glasovi sa ukrajinske strane, kao i da je bilo nebrojeno intervjua sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, dodavši da je i njegova ekipa podnela zahtev da intervjuiše Zelenskog.

"Ali intervjui koje je već uradio u SAD nisu tradicionalni intervjui, to su sesije hvalospeva specifično dizajnirane da pojačaju zahteve Zelenskog da se Amerika još dublje umeša u rat u Istočnoj Evropi. To nije novinarstvo. To je državna propagandna, propaganda nagore vrste – one koja ubija ljude", istakao je novinar.

Kako kaže, dok političari i mediji SAD promovišu stranog lidera kao da je "novi potrošački proizvod", nijedan zapadni novinar se nije setio da intervjuiše predsednika Rusije Vladimira Putina.

Ističe da većina Amerikanaca nema pojma zašto se ruski predsednik odlučio na pokretanje Specijalne vojne operacije, niti koji su trenutni ciljevi Moskve.

"Oni nikad nisu čuli njegov glas. To je pogrešno. Amerikanci imaju pravo da znaju sve što mogu o ratu u koji su umešani, i mi imamo pravo da ih obavestimo o tome", rekao je Karlson.

Bajdenova administracija sabotirala prvi pokušaj intervjua s Putinom

Kako napominje, pravo da kažu šta misle se ne može oduzeti nijednom Amerikancu "bez obzira ko je u Beloj kući, ali oni to svejedno pokušavaju".

"Pre skoro tri godine, Bajdenova administracija je špijunirala naše poruke, a zatim ih nezakonito prosledila svojim slugama u medijima. Oni su to učinili kako bi sprečili intervjuisanje Putina koje smo planirali. Prilično smo sigurni da su prošlog meseca pokušali da urade potpuno istu stvar, ali ovoga puta, mi smo svejedno došli u Moskvu", rekao je Karlson.

Američki novinar napominje da se ne nalazi u Moskvi zato što "voli" Vladimira Putina, već zato što "voli SAD".

Karlson ističe da je njegov tim samostalno finansirao put u Moskvu i propratne troškove, zahvalivši se Ilonu Masku što je obećao da neće cenzurisati intervju kad on bude objavljen na Iksu (nekadašnji Tviter).

"Zapadne vlade, sa druge strane, će se sigurno potruditi da cenzurišu intervju na drugim platformama sa manje integriteta, jer to je ono što oni rade – plaše se informacije koju ne mogu da kontrolišu", rekao je Karlson.

Ranije je objavljeno da je Taker Karlson doputovao u Rusiju 3. februara, i tada je saopštio da je došao u Moskvu zato što je "mnogo čitao o njoj i hteo da je vidi".

Američki novinar specijalizovan za ruska pitanja Džon Varoli je, kako "Njuzvik" navodi, istakao da su mejnstrim medijske kuće u SAD pod kontrolom Bele kuće i da im je onemogućeno izveštavanje o stvarima koje Rusiju prikazuju u pozitivnom svetlu. Navodno, to ukazuje da bi razlog Karlsonovog dolaska u Moskvu, mogao biti intervju s Putinom.

"Da vam kažem, on je veoma opasna osoba. On je veoma opasan za vašingtonski režim, za Belu kuću. Bela kuća ga vidi kao neprijatelja broj jedan među američkim disidentima. Mnogo ga mrze", istakao je Varoli.