Umesto pokvarenog nosača aviona od 3,5 milijardi funti: Britanija na NATO vežbe šalje plastične čamce

Očekuje se da će čamci isploviti iz Velike Britanije kasnije ovog meseca, a putovaće preko Holandije, Nemačke i Danske pre nego što stignu na odredište

Četiri najmanja broda britanske kraljevske mornarice spremaju se za put ka norveškoj arktičkoj obali kako bi učestvovali u NATO vežbi nakon što je otkriven problem na najvećem brodu flote "HMS Kraljica Elizabeta".

Kako javlja Skaj njuz, oni će u martu učestvovati u vežbi "Steadfast Defender 2024", najvećoj od Hladnog rata.

"HMS Princ od Velsa" će zameniti najveći brod koji ima problema sa propelerom, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Polazak vodećeg broda flote iz pomorske baze Portsmut otkazan je tokom vikenda u poslednjem trenutku nakon što je inspekcija uočila problem sa spojnicom desnog propelera na ratnom brodu vrednom 3,5 milijardi funti.

Četiri "plastična patrolna čamca" "P 2000" isplovila su iz Portsmuta u ponedeljak dok vrše poslednje pripreme pre nego što krenu u Norvešku.

Ova plovila, koja inače patroliraju obalom i imaju posadu od samo pet članova, dugačka su nešto više od 20 metara, a deplasman im je 54 tone, što je višestruko manje u poređenju sa nosačima aviona koji su dugi 283 metra i imaju 65.000 tona.

Moraće da se nose sa temperaturom u proseku od minus 6, ali će ona padati i na oko minus 30 na severu.

Očekuje se da će čamci isploviti iz Velike Britanije kasnije ovog meseca, a putovaće preko Holandije, Nemačke i Danske pre nego što stignu na odredište.