Šta to beše neutralnost: Švajcarska uvela i osmi paket antiruskih sancija

Ograničenja koja su zemlje EU prihvatile od 6.oktobra odnose se na ograničenje cena nafte i drugih proizvoda, kao i na zabranu da se Rusima pružaju usluge u različitim oblastima

Šta to beše neutralnost, pitaju se Švajcarci dok njihovo Savezno veće usvaja i osmi paket sankcija Rusiji, kako kažu "kao odgovor na vojnu agresiju Rusije i na kontinuirane ruske destabilizujuće akcije".

Sa usvajanjem osmog paketa sankcija Švajcarska malo zaostaje u odnosu na zemlje EU, budući da su najnovije zabrane Rusiji proglašene još6. oktobra. A uveliko se priča i o devetom paketu blokada za ovu istočnoevropsku zemlju.

Ova država od danas, međutim, prihvata ograničenje cena sirove ruske nafte i naftnih derivata, kao i ograničenja na druge proizvode od gvožđa i čelika, avio-kosmičku robu i robu od ekonomskog značaja za Rusiju.

Mere kojima se Švajcarci pridružuju uključuju i zabranu da se Rusima i njihovim kompanijama pružaju usluge iz IT oblasti, inženjeringa, arhitekture, dok je samim Švajcarcima zabranjeno da učestvuju u upravnim odborima pojedinih ruskih državnih kompanija.

Osim usvajanja mera iz osmog paketa sankcija EU, eksplicitno je uveden i embargo na oružje Rusiji, "koji će zbog švajcarske neutralnosti biti delimično proširen i na Ukrajinu."

"Do sada se embargo na oružje u Švajcarskoj sprovodio uglavnom na osnovu postojećeg zakona o kontroli ratnog materijala i robe. Embargo na vojnu opremu sada je uključen u uredbu koja se odnosi na situaciju u Ukrajini", objavljeno je na sajtu Saveznog veća Švajcarske.

Da je neutralnost ove zemlje ozbiljno urušena njenim "svrstavanjem" za vreme specijalne vojne operacije u Ukrajini, kao i uvođenjem antiruskih sankcija, odavno je jasno i nekim njenim građanima.

Desnica ove zemlje nedavno je tako pokrenula i kampanju za referendum na kome bi, ako se skupi dovoljno potpisa za njegovo održavanje, Švajcarci rekli šta zaista misle o "nevojnim merama prinude".

"Ne možete da pristanete na sankcije, a onda i dalje želite da posredujete na međunarodnom planu", rekao je Kristof Bloher, bivši ministar u vladi antiimigrantske Švajcarske narodne partije.

Ono o čemu se šuškalo, a to je da je "neutralnost" u ovoj zemlji već zaboravljen pojam, potvrdio je danas i ambasador Švajcarske u Kijevu Klod Vajls.

"Švajcarska nije neutralna sa stanovišta dešavanja u Ukrajini i nedvosmisleno podržava stav Kijeva", otvoreno je priznao i dodao da se neutralnost ove zemlje trenutno svodi samo na zabranu snabdevanja oružjem i zabranu ulaska u vojne saveze.