Karlson označen kao neprijatelj Kijeva: "Vodi humanitarnu agresiju, manipuliše informacijama"

Ime američkog novinara našlo se na sajtu "Mirotovorac" koji predstavlja otvorenu bazu podataka, u kojoj se nalaze navodni saradnici Kremlja i osobe koje rade protiv interesa Kijeva

Ime američkog novinara Takera Karlsona, koji je intervjuisao ruskog predsednika Vladimira Putina, našlo se na sajtu "Mirotvorac"  – nezvaničnoj bazi ukrajinskih neprijatelja. 

Karlson je "proglašen" za neprijatelja Ukrajine još 8. juna prošle godine. Prebacuje mu se "učešće u humanitarnoj agresiji na Ukrajinu", kao i "manipulisanje društveno značajnim informacijama".

Njegova poseta Rusiji naišla je na kritike velikog broja zapadnih medija i pojedinih političara, a njegov video snimak napravljen u pozadini kremaljskih kula i Sabornog hrama Hrista Spasitelja gde objavljuje odluku da intervjuiše ruskog predsednika, izazvala je pometnju kako među korisnicima društvenih mreža, tako i među predstavnicima medija i američkog političkog establišmenta.

Američki novinar je prethodno za kanal "REN" kazao da se "ne oseća krivim za predstojeći intervju sa ruskim predsednikom, jer ga to ne čini izdajnikom Sjedinjenih Država". Prema njegovim rečima, Bela kuća je dva puta pokušala da spreči intervju. Međutim, portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer je kasnije demantovala tu izjavu.

Korporativni mediji u SAD su ljuti na voditelja Takera Karlsona, jer se, kako je rekao američki novinar Glen Grinvold, plaše što će Amerikanci "konačno čuti drugu stranu priče".

S druge strane, Kremlj je istakao da se Karlson ne drži proruskih ili proukrajinskih, već proameričkih stavova.

Ukrajinski ekstremistički sajt "Mirotvorac" kontroliše Zapad, rekao je ranije zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

Sajt "Mirotvorac" pokrenut je 2014. godine, na inicijativu tadašnjeg savetnika ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Antona Geraščenka, a predstavlja otvorenu bazu podataka, u kojoj se nalaze navodni saradnici Kremlja i osobe koje rade protiv interesa Kijeva.