Svet

Ujedinjene nacije apeluju na Britaniju: Asanža će možda mučiti u SAD

Imajući u vidu da bi novinar, iako slabog mentalnog zdravlja, mogao da bude smešten u samici, ali i da dobije nesrazmernu kaznu, pitanje je da li bi njegovo izručenje Americi bilo u skladu s međunarodnim obavezama Ujedinjenog Kraljevstva o ljudskim pravima
Ujedinjene nacije apeluju na Britaniju: Asanža će možda mučiti u SADwww.globallookpress.com © Stephen Chung

Specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za mučenje pozvao je vlasti u Velikoj Britaniji da zaustave izručenje Džulijana Asanža Sjedinjenim Državama, gde ga čeka sudski proces za špijunažu i potencijalna kazna od 175 godina zatvora.

Ujedinjeno Kraljevstvo bi tim činom moglo da prekrši zakone o ljudskim pravima budući da je mentalno zdravlje osnivača Vikiliksa veoma narušeno, a njegovo prebacivanje u američki pritvor moglo bi dodatno da ga ugrozi, upozorila je ekspert UN Alis Džil Edvards.

"Džulijan Asanž pati od dugotrajnog depresivnog stanja koje se stalno vraća. Procenjeno je da postoji rizik od samoubistva", navedeno je u saopštenju Edvardsove objavljenom na sajtu kancelarije Visokog komesarijata UN za ljudska prava (OHCHR).

Takođe, istaknuto je da ukoliko bude izručen SAD, Asanž će, čekajući suđenje, potencijalno biti smešten u samici.

"Rizik da bude stavljen u samicu, uprkos njegovom krhkom mentalnom zdravlju, i da dobije potencijalno nesrazmernu kaznu otvara pitanje da li bi Asanžovo izručenje Sjedinjenim Državama bilo u skladu s međunarodnim obavezama Ujedinjenog Kraljevstva o ljudskim pravima, posebno imajući u vidu Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, Konvenciju UN protiv torture i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima", konstatovala je Edvardsova.

Uz to je pozvala Vladu Ujedinjenog Kraljevstva da pažljivo razmotri nalog za ekstradiciju kako se ne bi ogrešila o zabranu proterivanja ukoliko to za posledicu ima mučenje i druge  okrutne, neljudske ili ponižavajuće postupke.

Očekuje se da će konačna odluka o mogućem izručenju Džulijana Asanža biti doneta u Višem sudu u Londonu 20. i 21. februara. On se suočava sa ukupno 18 tačaka optužnice u Sjedinjenim Državama zbog odavanja poverljivih dokumenata putem platforme Vikiliks.

Čovek koji je svetu otkrio zlodela američke vojske u Bagdadu, ali i mnoge druge zločine SAD, boravi u nehumanim uslovima u britanskom zatvoru Belmarš, i u teškom zdravstvenom stanju čeka odluku o izručenju Americi.

image