Nova blokada u američkom Senatu: Stopiran zakon o granici, Izraelu i Ukrajini

Ovaj predlog sastavljen je kao odgovor na zahteve republikanaca da se obezbede finansije za regulisanje ilegalne imigracije

Kompromisni predlog zakona da se izdvoje dodatna sredstva za zaštitu granice i slanje pomoći Ukrajini i Izraelu nije prikupio dovoljan broj glasova u Senatu SAD da bi prošao prvo proceduralno glasanje, prenose "RIA Novosti".

Članovi američkog senata su predložili kompromisni nacrt zakona o budžetu koji predviđa da se za pomoć Ukrajini i Izraelu, kao i za rešavanje situacije na južnoj granici izdvoji čak 118,3 milijarde dolara.

Od te sume Ukrajini je namenjeno 60 milijardi dolara, Izraelu 14,1 milijarda, a za zaštitu granice - 20,23 milijarde.

Ovaj predlog sastavljen je kao odgovor na zahteve republikanaca da se obezbede finansije za regulisanje ilegalne imigracije, pozivajući se na krizu na granici sa Meksikom i koristeći je za blokiranje rasprave o pomoći za Ukrajinu, koju je pokrenula Bajdenova administracija.

Novi kompromisni dokument izazvao je oštre kritike republikanaca u gornjem domu američkog Kongresa, koji smatraju da su predložene mere nedovoljne.

Kao alternativu, kongresmeni su pripremili sopstveni dokument da se pomoć Izraelu obezbedi iz zasebnog paketa, u vrednosti od 14 milijardi koje je prethodno tražio predsednik Bajden. Bela kuća je obećala da će staviti veto na ovaj predlog, ukoliko ga Kongres usvoji.