Svet

Šolc: Nismo u ratu sa Rusijom, produžiti finansiranje Ukrajine

Ukrajina bi se uskoro mogla suočiti sa ozbiljnom nestašicom oružja i municije, uprkos pomoći Zapada, upozorava nemački kancelar
Šolc: Nismo u ratu sa Rusijom, produžiti finansiranje Ukrajine© Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Sjedinjene Države i Evropska unija će se suprotstaviti svim pokušajima da se Severnoatlantski savez uvuče u sukob u Ukrajini, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc za "Volstrit džornal".

"Ne verujemo da smo u ratu sa Rusijom i ne tražimo sukob sa njom", kazao je Šolc, ističući da će se SAD i EU "odupreti svim pokušajima da se NATO uvuče u rusko-ukrajinski sukob".

On je ukazao da zemlje Alijanse treba da obezbede "efikasnost kolektivne odbrane i bezbednosti", a kao primer je istakao poštovanje kriterijuma država NATO-a o trošenju dva odsto BDP-a na odbranu, pokretanje Evropske inicijative "Nebeski štit", kao i planove Nemačke da stacionira borbenu brigadu u Litvaniji.

Šolc je dodao da bi se Ukrajina uskoro mogla suočiti sa ozbiljnom nestašicom oružja i municije, uprkos pomoći Zapada.

"Uprkos našoj (EU i Sjedinjenih Država) podršci, Ukrajina bi se uskoro mogla suočiti sa ozbiljnom nestašicom oružja i municije. Neke finansijske obaveze za podršku Kijevu sa Zapada već su istekle, dok druge treba da budu produžene", napomenuo je nemački kancelar.

image