Smenjen Valerij Zalužni, novi komandant Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ponudio je Valeriju Zalužnom da "ostane u timu"

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smenio je glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog i na njegovu poziciju imenovao komandanta kopnenih snaga Aleksandra Sirskog.

"Od danas, novi tim preuzima rukovodstvo Oružanim snagama Ukrajine. Imenovao sam general-pukovnika Sirskog za vrhovnog komandanta Oružanih snaga", rekao je Zelenski u video-poruci.

Ministar odbrane Rustem Umerov potvrdio je da je doneta "odluka o promeni rukovodstva Oružanih snaga Ukrajine", javlja TASS. On se Zalužnom zahvalio "na svim dostignućima".

"Potrebni su nam novi pristupi, nove strategije. Danas je doneta odluka o potrebi promene rukovodstva Oružanih snaga Ukrajine. Iskreno sam zahvalan Valeriju Fedoroviču za sva dostignuća i pobede", napisao je Umerov na Fejsbuku.

U medijima se u poslednje vreme dosta spekulisalo o mogućim naslednicima Zalužnog. Kao jedno od glavnih imena pominjalo se upravo ime Aleksandra Sirskog. Međutim, britanski "Tajms" je krajem januara izvestio da je Sirski odbio predlog da zameni Zalužnog.

Zalužni: Važan i ozbiljan razgovor

Zalužni je saopštio da je sa Zelenskim razgovarao o novim pristupima i rešenjima u cilju promene strategije ukrajinske vojske.

"Obavili smo važan i ozbiljan razgovor, doneta je odluka o potrebi promene pristupa i strategije", napisao je Zalužni na Telegramu.

On je kazao da se zadaci Oružanih snaga u 2024. razlikuju od onih u prethodnim godinama, i zahvalio kolegama iz Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine i Ministarstva odbrane, kao i kabinetu Zelenskog.

Zelenski Zalužnom ponudio da "ostane u timu"

Zelenski je saopštio da se sastao sa Zalužnim, i dodao da je sa njim razgovarao o obnovi rukovodstva vojske i ponudio mu da "ostane u timu".

"Susreo sam se sa generalom Valerijem Zalužnim. Zahvalio sam mu se na dve godine odbrane Ukrajine. Razgovarali smo o tome kakva je obnova potrebna Oružanim snagama, ali i o tome ko bi mogao da bude u obnovljenom rukovodstvu oružanih snaga Ukrajine. Predložio sam da Valerij Zalužni ostane u timu", napisao je Zelenski na Telegramu.

Iako predsednik Ukrajine nije direktno rekao da je smenio Zalužnog, ukrajinski mediji pišu da se to, nakon nedelja spekulacija, danas i dogodilo.

Ranije je Zelenski, u intervjuu italijanskim medijima, naveo da je zaista razmatrao pitanje smene glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine i "ponovnog pokretanja" najviših ešalona vlasti.