Šolc: Nemačka će prebroditi energetsku krizu i izaći jača iz nje

Nemački kancelar uveren je da će njegova zemlja uspeti da se izbori sa energetskom krizom

Nemačka je dovoljno jaka da prebrodi krizu izazvanu ruskom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini, i iz nje izađe jača zahvaljujući novom pristupu energetskoj, odbrambenoj i trgovinskoj politici, poručio je danas kancelar Olaf Šolc.

"Uklanjamo nedostatke energetske i trgovinske politike koji su nas doveli u jednostranu zavisnost od Rusije i, naročito, Kine", rekao je Šolc u donjem domu parlamenta i dodao da nastavak po starom nije opcija, prenosi Rojters.

"Nemačka ima snagu da savlada krizu i izađe jača iz nje", rekao je kancelar.

Nakon što je Brisel uveo sankcije Moskvi, a ona zauzvrat "zavrnula" gas, Nemačka, koja je u velikoj meri zavisna od ruskog gasa, našla se suočena sa sve većim cenama energenata.

Šolc je priznao da njegova vlada neće moći u potpunosti da zaustavi rast cena energenata kroz subvencije, ali je dodao da može da ih smanji na podnošljiv nivo.

Ograničenja cena električne energije i gasa koje će Berlin uvesti sledeće godine dovešće troškove energije na nivo koji stručnjaci nisu očekivali pre 2024. godine, dodao je on.

"Tada ćemo imati više terminala za tečni gas na mreži, a ubrzana ekspanzija obnovljivih izvora energije će takođe imati još veći uticaj", rekao je Šolc.