Makron i Putin na vezi oko Zaporožja

Francuski predsednik najavio da će uskoro imati "direktan kotakt" sa predsednikom Rusije

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će imati "direktan kontakt" sa predsednikom Rusije Vladimirom Putnom u narednim danima.

Tema razgovora biće civilna nuklearna energija i elektrana u Zaporožju, za čije se bombardovanje Moskva i Kijev međusobno optužuju, piše AFP.

"Nameravam da u narednim danima ostvarim direktan kontakt sa njim (Putinom), pre svega zbog pitanja civilne nuklearne energije i elektrane Zaporožje, a nakon razgovora sa generalnim direktorom IAEA Rafaelom Grosijem", rekao je francuski predsednik novinarima.

Ovo nije prvi put da Makron prenosi Putinu "zabrinutost" zbog nuklearke u Zaporožju. Inače, francuski lider je jedan od retkih u EU koji i dalje ima povremeni kontakt sa ruskim liderom.

Iako je osudio rusku vojnu operaciju u Ukrajini, Makron često trpi kritike od saveznika zbog "previše popustljivog stava" prema Putinu. 

Povodom situacije u Zaporožju, francuski predsednik je izjavio da "treba učiniti sve da se sačuva bezbednost i sigurnost elektrane", kao i da je o tome razgovarao i sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.