Ruski hakeri: Sajt Evropskog parlamenta se može "probuditi" samo uz kolektivno izvinjenje Zapada

Odgovornost za DDOS napade na stranicu EP preuzela je grupa "Kilnet"

Zvanični sajt Evropskog parlamenta oboren je samo nekoliko sati nakon što su evroposlanici usvojili rezoluciju kojom se Rusija proglašava "državom sponzorom terorizma". Odgovornost za sajber napad preuzela je ruska hakerska grupa "Kilnet". 

"Sajt se može probuditi samo uz kolektivno izvinjenje Zapada Rusiji" napisali su oni na svojoj Telegram stranici.

Predsednica EP Maltežanka Roberta Matsola u svojoj objavi na Tviteru, uz hešteg "Slava Ukrajini" objavila je da je sajt na meti "sofisticiranog hakerskog napada" za koji je odgovornost priznala "hakerska grupa bliska Kremlju".

Po rečima glavnog portparola skupštine EU Žame Duk, sajt je pao zbog DDOS napada, koje inače hakeri koriste da bi stranice preplavili ogromnim količinama podataka koje oni ne mogu da obrade. Zbog toga dolazi do prekida saobraćaja ili potpunog paralisanja mreže.

"Timovi EP rade kako bi ovaj problem rešili što je pre moguće", rekao je on.

Sajt Evropskog parlamenta nedostupan je postao odmah nakon glasanja o ovom dokumentu, da bi zatim od 15.30 ponovo moglo da mu se pristupi. Samo pola sata kasnije, stranica je ponovo pala.

"Mi smo pod spoljašnjim napadom. Najsofisticiranijim u novijoj istoriji", rekao je za "Euronjuz" jedan zvaničnik Evropskog parlamenta.

Grupa "Kilnet" poznata je po sajber napadima na sajtove različitih svetskih institucija.