Svet

Turski predsednik uporedio izraelski napad na Gazu sa zločinima nacista

Verski objekti, škole, bolnice i celokupna civilna infrastruktura su na meti izraelskih napada koji se mogu uporediti sa nacističkim zverstvima, rekao je Erdogan u Istanbulu
Turski predsednik uporedio izraelski napad na Gazu sa zločinima nacista© Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan smatra da je izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze uporedivo sa nacističkim zločinima počinjenim tokom Drugog svetskog rata.

"Pred očima celog sveta, Izrael, njegove okupacione snage ubijaju Palestince, uglavnom žene i decu. Hiljade naše palestinske braće je mučeno do smrti. Više od 67.000 nevinih Palestinaca je ranjeno u izraelskim udarima usmerenim na civilno stanovništvo. Verski objekti, škole, bolnice i celokupna civilna infrastruktura su na meti izraelskih napada koji se mogu uporediti sa nacističkim zverstvima", rekao je Erdogan u obraćanju učesnicima omladinskog foruma Organizacije islamske saradnje u Istanbulu.

Prema rečima turskog lidera, njegova zemlja i druge muslimanske države ne štede napore da skrenu pažnju svetskoj zajednici na izraelske zločine protiv čovečnosti i njihovo kršenje pravila ratovanja.

"Nastavljamo sa diplomatskim naporima da osiguramo da islamske zemlje reaguju i deluju zajedno protiv izraelskog ugnjetavanja u Gazi. Nastavićemo našu borbu sve dok se ne stvori nezavisna, suverena i teritorijalno celovita palestinska država unutar granica iz 1967. godine sa glavnim gradom u istočnom Jerusalimu". rekao je Erdogan.

Ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan je ocenio da je svetska zajednica "ili ćutala ili podržavala masakr u Pojasu Gaze, što znači da međunarodno pravo više ne postoji".

On je takođe naglasio da ono što se dešava u Gazi "nije lokalni rat" i da će ovaj rat "uticati na ceo svet" ako se neprijateljstva nastave i situacija ne bude rešena po principu dve države. Takođe je pozvao na "neposredan diplomatski pritisak na Izrael".

image