Ukrajina imenovala novog komandanta kopnenih snaga, smenjeno svo ključno vojno rukovodstvo

Na čelo kopnenih snaga postavljen je bivši zamenik ukrajinskog ministra odbrane, Aleksandar Pavljuk. Smenjeni su i komandant desantnih snaga, komandant objedinjenih snaga, a postavljen je i novi komandant snaga teritorijalne odbrane

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski imenovao je bivšeg zamenika ministra odbrane Ukrajine Aleksandra Pavljuka za novog komandanta ukrajinske kopnene vojske.

Pavljuk je, podsetimo, juče smenjen sa pozicije zamenika ukrajinskog ministra odbrane, nakon čega su mediji počeli da pišu da je to, najverovatnije, učinjeno kako bi bio postavljen na čelo kopnenih snaga.

Na tom mestu do nedavno se nalazio Aleksandar Sirski, koji je od 8. februara novi šef Oružanih snaga Ukrajine, nakon smene Valerija Zalužnog.

"Komersant" piše da Pavljuk ima 53 godine, nosilac je zvanja Heroja Ukrajine, dok se na mestu zamenika ukrajinskog ministra odbrane nalazio od februara 2023.

Pre toga, do maja 2022, bio je predsednik Kijevske regionalne vojne uprave.

U međuvremenu, mediji javljaju da je, zaključno sa današnjim odlukama, smenjeno i svo ključno rukovodstvo u ukrajinskoj vojsci. Poslednjih dana, podsetimo, smenjen je ne samo glavnokomandujući vojske Valerij Zalužni, već i načelnik ukrajinskog Generalštaba, a smene su se nastavile i danas.

Prema podacima sa sajta predsednika Zelenskog, danas je smenjen i dosadašnji komandant desantnih snaga Maksim Mirgorodski. Na njegovo mesto postavljen je Igor Skibjuk.

Smenjen je i komandant objedinjenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Sergej Najev. Njega je zamenio Jurij Sodolj.

Ukrajinski UNIAN dodaje da je određen i novi komandant snaga teritorijalne odbrane. Ovu funkciju od danas će vršiti Igor Plahuta. 

Juče, 10. februara, postavljeni su i novi zamenici glavnokomandujućeg Sirskog, kao i zamenici načelnika Generalštaba. O tome je na mrežama objavio sam Zelenski.