Svet

Mitropolit UPC: Bezbednjaci nas nisu maltretirali

Činjenica da je prilikom akcije Službe bezbednosti potvrđeno da nema oružja ili militanata u manastiru, obavezuje na javno izvinjenje one koji su otvoreno u medijima optuživali za to našu crkvu, kaže mitropolit Kliment
Mitropolit UPC: Bezbednjaci nas nisu maltretiraliwww.globallookpress.com © © Evgen Kotenko

Služba bezbednosti Ukrajine nije vršila pretrese u Kijevo-pečerskoj lavri jer nije bilo krivičnih preduslova za to, radilo se o bezbednosnim aktivnostima, rekao je mitropolit Kliment, predsednik Sinodskog odeljenja za informisanje i obrazovanje Ukrajinske pravoslavne crkve.

"Akcije pripadnika bezbednosnih agencija bile su korektne i nisu izazvale nikakve komentare monaštva i vernika posetilaca Lavre. Nije tajna da pojedini političari i 'aktivisti' koji su izgubili kredibilitet neosnovano optužuju našu crkvu za potpuno apsurdne stvari. Činjenica da je prilikom jučerašnjih događaja potvrđeno odsustvo oružja ili militanata u manastiru, obavezuje na javno izvinjenje one koji su otvoreno i neosnovano izjavljivali tako nešto u medijima", napisao je mitropolit Kliment na Telegram kanalu "Politike države".

Konstruktivni pristup bezbednjaka

On je istakao da je Ukrajinska pravoslavna crkva uvek delovala isključivo u zakonodavnim okvirima Ukrajine, kao i da su pripadnici ukrajinske Službe bezbednosti imali "konstruktivni pristup" i da im je cilj bio zaštita državne bezbednosti.

Koliko mi je poznato, u drugim manastirima, akcije Službe bezbednosti bile su podjednako mirne, naveo je mitropolit dodajući da nije bilo komentara ili optužbi protiv predstavnika verskih organizacija.

"Sveta lavra nastavlja da živi uobičajeni život: svete liturgije se služe svakodnevno sa molitvama za narod, vlasti i vojsku Ukrajine, monasi neprestano čitaju Psaltir za zdravlje i upokojene, mole se u svetim pećinama – trenutno je sve uobičajeno", napisao je mitropolit Kliment.

Milioni i "proruska literatura"

Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je da je prilikom pretresa nekoliko manastira Ukrajinske pravoslavne crkve, među kojima je i Kijevo-pečerska lavra, pronašla "prorusku literaturu" i milione gotovine.

Iz Moskovske patrijaršije pretrese sveštenstva nazvali su aktom zastrašivanja i pozvali da se prestane sa progonom vernika.

Ukrajinska Služba bezbednosti saopštila je da preuzete mere "imaju za cilj da spreče da se hram pretvori u keliju ruskog sveta".

Nezavisnost od Moskve

Ukrajinska pravoslavna crkva, na čijem je čelu mitropolit Onufrije, jedina je kanonski priznata pravoslavna crkva u ovoj zemlji i godinama unazad trpi progone u Ukrajini koji su najvećim delom izazvani činjenicom da se ona u autonomnom statusu nalazi pod okriljem Moskovske patrijaršije.

Pritisci na UPC intenzivirali su se posle 2019. godine kada je vaseljenski patrijarh Vartolomej dodelio "Tomos o autokefalnosti" raskolničkoj organizaciji "Pravoslavna crkva Ukrajine", koju ni posle tog čina ne priznaje najveći broj pravoslavnih pomesnih crkava.

Nedugo po izbijanju rusko-ukrajinskog konflikta, krajem maja, Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve doneo je odluku da proglasi potpunu nezavisnost od Moskovske patrijaršije.

Nekoliko eparhija UPC, s druge strane, ubrzo potom zatražilo je da budu primljene u sastav Ruske pravoslavne crkve.

Mitropolit Kliment, objašnjavajući ovu odluku, izjavio je tada da ona ne narušava kanone prema kojima je ustrojena UPC već samo naglašava njen nezavisni status.

On je naveo da su se za status UPC koristili termini "autonomna" i "nezavisna" i da su pojedini paragrafi koji uređuju njeno uređenje bili dvosmisleni i navodili da se ona u svom radu rukovodi i odlukama ruskog Sabora i Sinoda i sopstvenog ukrajinskog.

"Ovom odlukom je naglašen njen nezavisni status", rekao je mitropolit Kliment, koji nigde nije pominjao da je UPC sada autokefalna, što je status koji imaju pravoslavne crkve koje same biraju patrijarhe.

Uprkos tome što je na istom Saboru na kojem je proglasila nezavisnost, UPC osudila stav patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila o ruskim akcijama u Ukrajini, a sam mitropolit Onufrije osudio Rusiju zbog napada na Ukrajinu, pritisci na UPC nisu popustili.

Lavra kao trofej

Na udaru je u poslednje vreme jedna od najvećih svetinja UPC, Kijevo-pečerska lavra, koju predstavnici PCU, ali i pojedinci iz ukrajinskog političkog establišmenta, žele da "vrate ukrajinskom narodu" odnosno oduzmu od UPC.

O tome je Epifanije Dumenko, koji je na čelu PCU, razgovarao letos čak i sa nemačkom ambasadorkom u Ukrajini Anikom Feldhuzen o čemu svedoči saopštenje posle sastanka u kojem se kao jedna od tema razgovora pominje i "dalja sudbina Kijevo-pečerske lavre koja je vlasništvo ukrajinskog naroda".

Mitropolit Kliment izjavio je tada da se svaki pokušaj da se Lavra oduzme od UPC može smatrati zločinom i da je ona pripadala UPC mnogo pre nego što je bilo ko čuo za PCU.

"PCU želi Lavru samo kao trofej kako bi se rugala verskim osećanjima vernika UPC", istakao je mitropolit Kliment.

Objasnio je da PCU nema dovoljno monaštva ni za manastire koje već poseduje, prema podacima koje je izneo to je svega dva monaha u svakom manastiru.

image