Fon Kramonova se pohvalila kul poklonom iz neonacističkog uporišta u Ukrajini

Sav prihod od kupovine nakita iz Azovstalja namenjen je finansiranju ukrajinske vojske

Izvestilac Evropskog parlamenta za tzv. Kosovo Viola fon Kramon pohvalila se da je dobila na poklon narukvicu sa utisnutim trozupcem, nacionalnim simbolom Ukrajine. Poklon je stigao direktno iz Azovstalja, koji je poznat kao uporište najsurovijih neonacističkih snaga u Ukrajini.

"Moj veoma kul novi poklon iz Ukrajine. Komad čelika iz Azovstalja. Hvala vam puno Dmitro Tužanski", napisala je fon Kramonova na Tviteru.

Na sajtu koji se bavi prodajom ovog nakita piše da sav prihod od prodatog nakita ide u fond za finansiranje ukrajinske vojske.

"Kupovinom narukvice pomažete Oružanim snagama Ukrajine. Celokupan iznos od prodaje biće prebačen preko UNITED24 platforme za prikupljanje sredstava za Flotu pomorskih dronova za zaštitu ukrajinskih mora i gradova pod vatrom", piše u opisu pored slike artikla.

Kremlj smatra da je bataljon Azov neonacistička formacija, čiji su se pripadnici dugo sakrivao u fabrici čelika u Azovstalju i kao zarobljenike držao nedužne civile. Borci ove paravojne formacije neretko su isticali nacističke simbole, a kao živi štit koristili su zarobljene civile, kako bi duže pružali otpor ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je, više puta, da je cilj specijalne operacije "denacifikacija" Ukrajine i spasavanje ljudi koji govore ruski jezik u istočnoj Ukrajini pre svega od pripadnika bataljona Azov.