Svet

Imigracija i radikalni islamisti: Kako je G7 promenila bezbednosne prioritete

Vladimir Zelenski pokušaće da izmoli još podrške od zapadnih zemalja kojima Ukrajina više nije ni u prvih pet prioriteta
Imigracija i radikalni islamisti: Kako je G7 promenila bezbednosne prioriteteGetty © picture alliance / Contributor

Navodna "ruska pretnja" Nemačkoj i drugim zemljama Grupe sedam (G7) ustupila je mesto drugim problemima kao što su radikalni islamisti i imigracija, piše "Politiko".

Istraživanje javnog mnjenja objavljeno uoči Bezbednosne konferencije u Minhenu, skupu najviših političkih i vojnih zvaničnika, pokazalo je da je Rusija - koja je prošle godine bila "pretnja broj jedan" za Nemce, sada pala na sedmo mesto, a slično stoji i u drugim članicama G7.

Ova promena prioriteta udarac je za ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenski koji se očekuje u Minhenu kako bi izmolio za još pomoći Kijevu, u trenutku kada čak i njegovi zvaničnici priznaju da je situacija teška, i kada SAD ne mogu da se dogovore o slanju novca, oružja i municije njegovoj vladi.

Na vrhu liste pretnji u Nemačkoj ove godine su se našli imigracija i radikalni islamski terorizam. Pretnja islamskog terorizma posle rata u Izraelu, skočila je na drugo mesto sa prošlogodišnjeg 16. dok je migracija sa sedmog ove godine dospela na prvo mesto zabrinutosti.

Istraživanje takođe pruža mračan uvid u razmišljanje mnogih najbogatijih zemalja sveta. Veliki deo stanovništva u zemljama G7 veruje da će njihove zemlje biti manje bezbedne i bogate za 10 godina, navodi se u izveštaju, za razliku od BRIKS-a čiji su izgledi mnogo pozitivniji.

image