Svet

Ako se sukob produži, Ukrajina će izgubiti još teritorije

RAND preporučuje Beloj kući i da ubedi ukrajinsku stranu da se prebaci na odbrambenu strategiju i odustane od nastojanja da vrati teritorije vojnim putem
Ako se sukob produži, Ukrajina će izgubiti još teritorijeGetty © Diego Herrera Carcedo/Anadolu

Stručnjaci iz američkog istraživačkog instituta "RAND korporacija" smatraju da se sukob u Ukrajini mora okončati u što kraćem roku, što se poklapa sa preporukama koje su pojedini eksperti za bezbednost uputili američkim vlastima u skorašnjem izveštaju.

Kako navode iz RAND-a, Ukrajina bi mogla da izgubi još više teritorija u slučaju da se konflikt produži, a u isto vreme bi porastao i rizik od otvorenog sukoba Rusije i NATO.

Oni navode i da bi vlasti SAD trebalo da prestanu sa donošenjem odluka zasnovanim na ratnoj strategiji, jer će produžavanje sukoba sa Ukrajinom imati krajnje nepoželjne i verovatno trajne posledice po Sjedinjene Države, naročito u domenu ekonomije.

Sa druge strane, kako navode, ukoliko američke vlasti odluče da promovišu održiv prekid vatre, to će Kijevu dati priliku da zadrži dalje rusko napredovanje. Dodatno, RAND preporučuje Beloj kući da ubedi ukrajinsku stranu da se prebaci na odbrambenu strategiju i odustane od nastojanja da vrati teritorije vojnim putem.

Na kraju, ukoliko Vašington uspe da okonča sukob u Ukrajini, stručnjaci upozoravaju američke vlasti da bi oštra "postratna" retorika protiv Rusije mogla da dovede do oružanog sukoba između SAD i Rusije.

Na osnovu ove ocene RAND-a, ali i preporuka drugih sličnih "nevladinih" i "nezavisnih" organizacija da bi vlasti u SAD trebalo da utiču na okončanje sukoba u Ukrajini, jasno je da Zapad više ni ne krije da Vašington zapravo diktira sve poteze Kijeva i da će odluka o eventualnom pristanku da se pređe za pregovarački sto zavisiti upravo od američke administracije.

image