Svet

Panika u Vašingtonu nakon Trampove izjave: Kongres pokušava da ga spreči da napusti NATO

Malo je toga što Kongres može da uradi kako bi sprečio Trampa da, makar u praksi, uskrati podršku NATO-u
Panika u Vašingtonu nakon Trampove izjave: Kongres pokušava da ga spreči da napusti NATOGetty © Win McNamee

Izjava bivšeg američkog predsednika i aktuelnog favorita za tu funkciju, Donalda Trampa, da bi "podržao napad Rusije na članice NATO-a koje ne troše dovoljno na odbranu" izazvao je paniku u Vašingtonu, a mnoge demokrate žele da donesu zakon kojim bi značajno otežale izlazak SAD iz Alijanse.

Trampov povratak u Belu kuću mogao bi drastično da potkopa i oslabi NATO, a mogućnosti američkog Kongresa da to spreči su veoma ograničene, piše "Politiko".

"Svi bi trebalo da budemo prestravljeni", rekao je demokratski senator iz Merilenda Kris van Holen.

"Svako kome je stalo do američkog vođstva, svako kome je važna odbrana demokratije, svako ko želi da se suoči sa autokratama širom sveta bi trebalo da bude prestravljen činjenicom da Tramp preti da će predati naše NATO saveznike Putinu", dodao je on.

Kongres je prošle godine usvojio zakon kojim se zabranjuje napuštanje NATO-a bez glasanja u Senatu, ali demokrate priznaju da ako Tramp odluči da ne želi da sarađuje sa saveznima u Evropi - oni ne mogu da urade bog zna šta kako bi to sprečili.

Tramp bi, na primer, mogao da odbije da imenuje ambasadora u NATO-u, ili da naloži američkoj vojsci da smanji učešće u zajedničkim vojnim vežbama. On bi mogao i da odbije da pruži pomoć nekoj od država članica u slučaju napada.

Takve akcije ne bi značile formalni izlazak SAD iz NATO-a, ali bi definitvno predstavljali snažnu poruku za Evropljane.

"On bi mogao da smanji našu aktivnost, da izbegava samite, dok ministar odbrane ne bi išao na sastanke sa svojim kolegama iz NATO-a", rekao je nekadašnji zvaničnik Pentagona zadužen za saradnju sa alijansom Džim Taunzend.

Strah od Trampovog povratka na vlast iskazao je i demokratski senator iz Konektikata Ričard Blumental.

"Prestravljen sam zbog mogućnosti da bi Tramp mogao da smanji potrošnju (na naoružanje) ili, makar u praksi ako ne i zvanično, povuče američku podršku iz NATO-a. Mislim da su njegovi komentari katastrofalni", rekao je on.

Ipak, malo je toga što bi Kongres mogao da učini ako bi Tramp bio istrajan u svojim idejama. Razlog za to je činjenica da se saradnja sa NATO-om vodi skoro isključivo preko izvršne vlasti, koja bi uskoro mogla da se nađe u Trampovim rukama.

Trampovi nekadašnji saradnici, sa druge strane, tvrde da on jednostavno kažnjava saveznike koji ne ispunjavaju svoje obaveze, dok one koji to čine nagrađuje.

Nekadašnja zamenica generalnog sekretara NATO-a u vreme Trampove administracije Rouz Gotmeler kao primer je navela to što je nekadašnji predsednik najavio povlačenje trupa iz Nemačke nakon što je tadašnja kancelarka Angela Merkel odbila da poveća potrošnju na odbranu.

U isto vreme, on je podržao raspoređivanje dodatnih trupa u Poljskoj, koja je jedan od najvećih potrošača na vojsku u celom NATO-u.

S druge strane, mnogi republikanci smatraju da su Trampovi komentari "samo retorika", te da je njihov jedini cilj da podstakne Evropljane da ulože više u odbranu.

"Ja stvari koje Tramp priča uzimam za ozbiljno, ali ih ne tumačim bukvalno", rekao je republikanski senator iz Teksasa Džon Kornin.

image