Svet

Abortus kao versko pravo satanista: Tužbe protiv saveznih država i rituali uništenja

Grupa Satanistički hram sa sedištem u Masačusetsu osmislila je ritual abortusa za koji tvrdi da je verski obred, a ima i kliniku za ovaj medicinski zahvat koja je predstavljena u novembarskom "Kosmopolitenu", piše "Epok tajms"
Abortus kao versko pravo satanista: Tužbe protiv saveznih država i rituali uništenjaGetty © Spencer Platt / Staff

Grupa Satanistički hram (TST) ne odustaje od pokušaja da poništi zabrane abortusa u pojedinim američkim saveznim državama podnoseći tužbe pred sudom u kojima tvrdi da je abortus deo njihove religije.

Sa sedištem u Salemu, Masačusets, oni su podneli tužbe u Misuriju, Indijani, Teksasu i Ajdahu, ali za sada bez uspeha, piše "Epok tajms". 

To nije sprečilo ovu organizaciju da podnosi nove tužbe pozivajući se na slobodu veroispovesti kako bi zaustavila zabranu abortusa, navodi se na njihovoj veb stranici.

TST je, kako se podseća, nedavno priredila satanističku prazničnu izložbu tokom Božića u prestonici Ajove sa srebrnom kozjom glavom na krvavocrvenoj haljini. Statua Bafometa je delila prostor sa božićnim prikazom sve dok nije obezglavljena.

Za to je bio zaslužan penzionisani pilot borbenog aviona američke mornarice koji se kandidovao za funkciju u Misisipiju Majkl Kasidi. Hrišćanski konzervativac je početkom februara prikupio 120.000 dolara za sudske troškove nakon što je optužen zbog rušenja statue. Nedavno su tužioci objavili da ga terete za krivično delo počinjeno iz mržnje.

TST je osmislio ritual abortusa za koji tvrdi da će žene izuzeti od zakona njihovih država. Ritual, zajedno sa novom klinikom za abortus TST-a u Novom Meksiku, predstavljen je u novembarskom časopisu "Kosmopoliten".

TST je svoju kliniku nazvao "Satanistička klinika za abortus za mame Semjuela Alita", podsmevajući se sudiji Vrhovnog suda SAD koji je napisao najveći deo sudske odluke u predmetu Dobs protiv Džeksonove ženske zdravstvene organizacije kojom su poništena ranija pravila o abortusu.

Satanisti imaju i svoj ritual abortusa sa recitovanjem dva njihova principa koji, kako navode, odražavaju ideju telesne autonomije.

"Satanski ritual abortusa je ritual uništavanja koji služi kao zaštitni obred. Njegova svrha je da odbaci krivicu, stid i mentalnu nelagodnost koje pacijent može da doživi zbog izbora da ima legalan i medicinski siguran abortus", objašnjavaju oni na svom sajtu.

Dalje tvrde da se oslanjaju na nekoliko pravnih argumenata: da uskraćivanje prava na abortus njihovim članovima ugrožava njihova verska prava da učestvuju u ritualu abortusa, da primoravanje nekoga da nosi neželjeno dete predstavlja oduzimanje materice žene bez nadoknade, kao i da je prinudna trudnoća srodna ropstvu čime se krši 13. amandman koji zabranjuje ropstvo. 

Advokat grupe "Građani u odbrani slobode" Džonatan Halihan iz Teksasa rekao je za "Epok tajms" da odluka Visokog suda u slučaju Dobs podrazumeva da Ustav ne zadire u pravo na abortus, ostavljajući saveznim državama da to pitanje regulišu. TST svoje tužbe bazira na Zakonu o verskim slobodama ili sličnim propisima koje postoje u saveznim državama.

To je pokušaj da se prizna ustavno pravo na abortus što je u direktnoj suprotnosti sa odlukom u slučaju Dobs, objašnjava Halihan.

"Iako sudovi u principu ne preispituju iskrenost verskih uverenja, tvrdnja da verska uverenja zahtevaju od članova da traže abortus teško će proći na sudu", rekao je teksaški advokat.

Upitan za komentar na ovu temu, jedan od osnivača TST-a Lusijen Grevs rekao je da kritičari nemaju monopol nad slobodom veroispovesti. S druge strane, izvršna direktorka organizacije "Prolav ministris" Ebi Džonson dovodi u pitanje ideju religije bez boga.

"Zanimljivo je da traže izuzeće po verskom osnovu, a iznova i iznova ponavljaju da satanizam nije religija i da ne veruju u Boga", rekla je Džonson za "Epok tajms".  

Vrhovni sud je vrlo jasno rekao da nije dopušteno pozivati se na verska uverenja kako bi tražio šta god ti padne na pamet, ukazuje izvršni direktor "Prolajf akcione lige" Erik Šajdler. 

Retorika TST-a o pravu na izbor zanemaruje činjenice o abortusu, kaže Šajdler i navodi da studija Nacionalne biblioteke medicine iz 2023. pokazuje da oko 60 odsto žena koje obave abortus oseća "visok nivo pritiska" da to učini. 

Vladina studija iz 2021, takođe, pokazala je da više od 90 odsto biologa smatra da život počinje prilikom začeća.

image