Bibi protiv, Džo za: Šefovi Mosada i CIA razmatraju Hamasov predlog za prekid vatre u Pojasu Gaze

Odlazak šefa Mosada u Egipat zvaničnici vide kao signal da je kompromis moguć uprkos ratobornoj retorici Netanjahua

Očekuje se da će šefovi CIA i izraelske špijunske agencije Mosad razgovarati sa visokim egipatskim i katarskim zvaničnicima u pokušaju da ožive pregovore o mirovnom sporazumu Izraela i Hamasa i obezbede oslobađanje talaca u Pojasu Gaze, piše "Fajnenšel tajms".

Pregovori, koji će verovatno biti održani u Kairu, usledili su nedelju dana nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio Hamasove zahteve i obećao "potpunu pobedu" u ratu sa palestinskom militantnom grupom.

Uprkos stavu izraelskog premijera, američki predsednik Džozef Bajden rekao da će učiniti "sve što je moguće" da se postigne šestonedeljni prekid vatre između Izraela i Hamasa i oslobađanje talaca.

Zvaničnici se sada nadaju da je odluka šefa Mosada Davida Barnea da otputuje u Egipat znak da je Izrael i dalje otvoren za razgovore o potencijalnom sporazumu, uprkos Netanjahuovoj retorici.

"Postoji spremnost na kompromis. Barnea ne bi išao na pregovore da nije imao zeleno svetlo", rekao je kratko neimenovani diplomata.

Hamas je prošle nedelje predložio prekid vatre na četiri i po meseca, tokom kojeg bi po fazama oslobodio preostale taoce u zamenu za 1.500 Palestinaca zatvorenih u Izraelu, uključujući 500 koji služe doživotne kazne. Predlog je usledio kao odgovor na okvirni sporazum koji je dogovoren u januaru.

Hamas je takođe zahtevao da se izraelske snage povuku iz velikih urbanih centara u Pojasu Gazi tokom prve faze primirja, a da se potpuno povuku iz opkoljene enklave u drugoj fazi.

Pregovori, vođeni uz posredovanje SAD, Katara i Egipta, nedeljama su zaglavljeni zbog izraelskog odbacivanja Hamasovih zahteva da se svaki dogovor o taocima okonča trajnim prekidom vatre.