Izraelska invazija na Rafu: Kakva sudbina čeka milion i po zarobljenih palestinskih izbeglica?

Dok izraelske snage pripremaju kopnenu invaziju na najjužniji grad Pojasa Gaze, milion i po izbeglica strahuje za svoju budućnost

"Pobeda je na dohvat ruke. Pobedićemo preostale terorističke bataljone Hamasa u Rafi, koji je njihov poslednji bastion", samouvereno je poručio izraelski premijer Benjamin Netanjahu u nedavnom intervjuu za za Ej-Bi-Si njuz.

Izraelskom premijeru samopouzdanja ne manjka ni nakon puna četiri meseca rata. I pored sve većih pritiska, kako sa Istoka, tako i sa Zapada, on je zadržao svoj beskompromisni stav da Hamas "mora biti uništen", te da nema prostora za bilo kakve ozbiljnije pregovore sa palestinskim militantima u Pojasu Gaze.

U isto vreme, civilno stanovništvo te enklave je saterano u ćošak. Rafa, grad na granici sa Egiptom koji je pre početka sukoba imao oko 280.000 stanovnika, sada je dom za oko 1,4 miliona ljudi.

"U Rafi ne možete da pronađete četiri kvadratna metra praznog prostora", rekao je palestinsku humanitarac Jusuf Hamaš za magazin "Tajm".

Ulice Rafe postale su dom za desetine hiljada izbeglica, dok je osnovne potrepštine poput hrane, vode i lekova sve teže pronaći.

Situacija bi mogla da postane još gora ukoliko izraelska vojska započne kopnenu ofanzivu, zato što bi u tom slučaju bili blokirani jedini preostali prelazi za humanitarnu pomoć, jedan iz Izraela i drugi iz Egipta, koji se nalaze neposredno pored Rafe.

Drugim rečima, oni koji ne budu poginuli u direktnim napadima izraelskih snaga mogli da izgube život od bolesti ili gladi, upozoravaju humanitarni radnici. Prema podacima Hamasovog Ministarstva zdravlja, u dosadašnjem toku rata poginulo je najmanje 28.000 ljudi, dok je 68.000 povređeno.

Da li će Izrael odustati od napada?

Humanitarna situacija u Rafi toliko je teška da su i mnogi zapadni zvaničnici, koji su do sada uglavnom podržavali izraelsko "pravo na samoodbranu", počeli da iskazuju zabrinutost zbog najavljene ofanzive.

Među njima su američki državni sekretar Entoni Blinken, ministri spoljnih poslova Velike Britanije i Nemačke, Dejvid Kameron i Analena Berbok, kao i šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Ipak, to najverovatnije neće biti dovoljno da odvrati izraelskog premijera Benjamina Netanjahua od kopnene operacije, smatra saradnik Instituta za evropske studije Srboljub Peović.

"Nisam optimista da će Izrael biti suzdržan, pošto su oni već rekli da očekuju da kancelarija UN za palestinske izbeglice bude sklonjena sa izraelske teritorije. Verujem da Netanjahuov režim ima u planu uklanjanje Palestinaca iz Pojasa Gaze", kaže on za RT Balkan.

On dodaje da u ovom trenutku postoji defakto zastoj u tim operacijama, verovatno kako bi se pridobila podrška centara moći u SAD. Ipak, Netanjahu više ne može da stane, pošto je u javnosti već stvorena atmosfera da bi odustajanje od Rafaha u ovom trenutku bilo odustajanje od pobede.

Kako će reagovati ostali igrači?

Peović podseća da je egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi najavio da bi njegova zemlja mogla da suspenduje mirovne sporazume sa Izraelom uz slučaju kopnene ofanzive na Rafu.

"Cilj Izraela je da učini da uslovi budu toliko neodrživi da izbeglice, njih oko 1,5 miliona, sami probiju ogradu sa Egiptom. Kairo je tu ogradu prethodnih ojačao, kako bi sprečio njeno probijanje", navodi naš sagovornik.

Ideja iseljavanja Palestinaca iz Gaze na egipatsko Sinajsko poluostrvo nije proklamovani cilj izraelske vlade, krajem oktobra prošle godine je obavljeno da je Ministarstvo za obaveštajne poslove sastavilo nacrt dokumenta o "hipotetičkom izmeštanju" stanovišta te enklave u Egipat.

Tome se oštro protive i egipatske vlasti, koje se poslednjih godina suočavaju sa sopstvenim ekonomskim nedaćama, ali i Palestinci koji se plaše da, ako jednom napuste svoje domove, tamo više nikada neće moći da se vrate.

Još jedno potencijalno žarište koje bi moglo da "eksplodira" u slučaju invazije na Rafu je i izraelsko-libanska granica, duž koje izraelska vojska i Hezbolah razmenjuju vatru od početka rata.

Ipak, Srboljub Peović ne očekuje direktni napad te libanske milicije na Izrael.

"Hezbolah nema previše iskustva sa napadima na Izrael. Oni jesu odneli strateške pobede nad Izraelom, ali unutar Libana", navodi on.

Peović dodaje i da bi napad Hezbolaha možda i išao na ruku Netanjahuu, koji želi da se rat prošiti kako bi se u njega uključile i SAD.

"Što se tiče napada sa suprotne strane, ne verujem da Izrael ima interes da udari na Liban, već da održava to neko nestabilno stanje", zaključuje Peović.