Svet

Ruska "lada" će se proizvoditi u Etiopiji

Ruski automobil se vozi u istočnoafričkoj državi od 1970-ih, a stekao je popularnost po pouzdanosti
Ruska "lada" će se proizvoditi u EtiopijiGetty © Photo by Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images

Ruska auto-kompanija "Avtovaz" planira da pokrene proizvodnju vozila "lada" u Etiopiji, potvrdio je ambasador Moskve u Adis Abebi Jevgenij Terehin.

Prema njegovim rečima, "lada" ima dobru reputaciju u ovoj istočnoafričkoj zemlji, čuvena je po pouzdanosti, što od Etiopije čini dobru lokaciju za fabriku za sklapanje vozila.

"'Lada' je vrlo poznata u Etiopiji i još je veoma prisutna u lokalnim taksi službama. Isporuke ovih vozila su počele 1970-ih godina", rekao je Terehin, te napomenuo da Adis Abeba ima "neophodno iskustvo saradnje sa stranim partnerima", kao i da su u toku razgovori o potencijalnim objektima u kojima će sklapati ovo vozilo.

Lokalni mediji izvestili su u decembru da su "Etio inženiring grup" i ruski proizvođač automobila "Avtovaz" potpisali sporazum o proizvodnji vozila "lada" u toj afričkoj zemlji.  

Izvršni direktor "Avtovaza" Maksim Sokolov rekao je ranije da bi kompanija mogla da razvije specijalne verzije svojih vozila kako bi odgovarala afričkim kupcima, uključujući modifikovanu "ladu nivu".

image