Ruska "lada" će se proizvoditi u Etiopiji

Ruski automobil se vozi u istočnoafričkoj državi od 1970-ih, a stekao je popularnost po pouzdanosti

Ruska auto-kompanija "Avtovaz" planira da pokrene proizvodnju vozila "lada" u Etiopiji, potvrdio je ambasador Moskve u Adis Abebi Jevgenij Terehin.

Prema njegovim rečima, "lada" ima dobru reputaciju u ovoj istočnoafričkoj zemlji, čuvena je po pouzdanosti, što od Etiopije čini dobru lokaciju za fabriku za sklapanje vozila.

"'Lada' je vrlo poznata u Etiopiji i još je veoma prisutna u lokalnim taksi službama. Isporuke ovih vozila su počele 1970-ih godina", rekao je Terehin, te napomenuo da Adis Abeba ima "neophodno iskustvo saradnje sa stranim partnerima", kao i da su u toku razgovori o potencijalnim objektima u kojima će sklapati ovo vozilo.

Lokalni mediji izvestili su u decembru da su "Etio inženiring grup" i ruski proizvođač automobila "Avtovaz" potpisali sporazum o proizvodnji vozila "lada" u toj afričkoj zemlji.  

Izvršni direktor "Avtovaza" Maksim Sokolov rekao je ranije da bi kompanija mogla da razvije specijalne verzije svojih vozila kako bi odgovarala afričkim kupcima, uključujući modifikovanu "ladu nivu".