Peking o sankcijama EU za kineske firme: Preduzećemo mere

Kineske i ruske kompanije "sprovode normalnu razmenu i saradnju na koje ne utiče niko sa strane, niti bi trebalo da budu ometane ili da budu pod uticajem trećih strana", saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova

Peking odbacuje "nezakonite sankcije" i braniće interese svojih kompanija, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova posle izveštaja da bi EU mogla da stavi na crnu listu neke od kineskih firmi jer navodno pomažu Rusiji da zaobilazi ograničenja Unije.

EU planira da uvede ograničenja za tri kineska preduzeća i jednu indijsku kompaniju u okviru svoje 13. runde sankcija Rusiji, objavio je u ponedeljak "Fajnenšel tajms".

Brisel veruje da ove firme pomažu Moskvi da zaobiđe postojeća ograničenja, posebno kroz nabavku elektronskih komponenti koje mogu da se koriste i za bespilotne letelice i druge sisteme naoružanja. Ako plan odobre zemlje članice, prvi put će EU sankcionisati kompanije iz kontinentalne Kine i Indije, inače, dva ključna trgovinska partnera bloka.

"Svesni smo relevantnih izveštaja. Kina se odlučno protivi nezakonitim sankcijama ili 'dugoručnoj jurisdikciji' protiv Kine zbog saradnje između Kine i Rusije", navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Kineske i ruske kompanije "sprovode normalnu razmenu i saradnju na koje ne utiče niko sa strane, niti bi trebalo da budu ometane ili da budu pod uticajem trećih strana", saopštilo je ministarstvo.

Peking će "preduzeti neophodne mere da odlučno zaštiti legitimna prava i interese kineskih preduzeća".

Indijski list "Ekonomik tajms" tvrdi da vlada u Nju Delhiju takođe proučava izveštaje da bi se jedna indijska firma mogla da se suoči sa sankcijama zbog poslova sa Rusijom.

Indijske vlasti bi mogle da zatraže od visokih zvaničnika EU da razjasne situaciju tokom svojih sastanaka u okviru dijaloga o geopolitici i ekonomiji, koji će se održati u Nju Delhiju sledeće nedelje, navodi list.

Izvor lista je rekao da je "zanimljivo" što se izveštaj pojavio uoči događaja visokog profila u indijskoj prestonici.

Od pokretanja Specijalne ruske vojne operacije u februaru 2022, i Kina i Indija su dosledno pozivale na mirno rešavanje krize. Peking i Nju Delhi su se oduprli pritisku Zapada da se pridruže sankcijama Moskvi, i umesto toga su pojačali ekonomsku saradnju sa Rusijom, postajući glavne destinacije za rusku naftu.

Podaci kineske carine pokazuju da je trgovinski promet između dve zemlje u protekloj godini porastao za 26,6 odsto, dostigavši rekordnih 240 milijardi dolara. Obim prodaje između Rusije i Indije u prvih deset meseci 2023. iznosio je skoro 55 milijardi dolara, prema rečima ruskog ambasadora u Nju Delhiju, što je povećanje od 41% u poređenju sa 2022.