Svet

Tramp ponovio izjavu o NATO-u: Ako ne platite, neću vas štititi

Dok su Trampa kritikovali američki predsednik Džozef Bajden i međunarodni saveznici Amerike, republikanci su njegovu izjavu dočekali s odobravanjem
Tramp ponovio izjavu o NATO-u: Ako ne platite, neću vas štititi© Tanjug/AP Photo/David Yeazell

Kandidat za predsednika SAD Donald Tramp je ponovio svoj stav da SAD neće braniti nijednu zemlju članicu NATO-a koja ne troši najmanje 2 odsto svog bruto domaćeg proizvoda na odbranu.

"Rekao sam – Vidi, ako oni neće da plate, mi ih nećemo štititi, u redu? I Bajden koji je rekao: 'Ovo je toliko strašno da bi Tramp to rekao.' Ne", rekao je Tramp na mitingu u Južnoj Karolini, dodajući da je pogledao budžete za odbranu svake zemlje i rekao da „niko ne plaća svoje račune“.

"Jedan od šefova zemalja je rekao 'Da li to znači da ako ne platimo račune, da nas nećete zaštititi", ispričao je Tramp. Bivši predsednik je tada odgovorio: "Upravo to znači. Neću da te štitim".

Dok su Trampa kritikovali američki predsednik Džozef Bajden i međunarodni saveznici Amerike, republikanci su njegovu izjavu dočekali s odobravanjem.

Bajden je Trampove komentare tokom vikenda nazvao sramnim.

"To kaže bivši predsednik Sjedinjenih Država? Ceo svet je to čuo. I najgore je što to misli. Nijedan drugi predsednik u našoj istoriji se nikada nije poklonio ruskom diktatoru", rekao je Bajden. "Dozvolite mi da ovo kažem što jasnije mogu - nikada neću. Zaboga, to je glupo, sramno, opasno, neamerički."

Bivši predsednik Barak Obama ponovio je Bajdena na Iksu, objavivši : "Predsednik Bajden je potpuno u pravu. Poslednja stvar koja nam je trenutno potrebna je svet koji je haotičniji i manje bezbedan; gde se diktatori osećaju ohrabreno i naši saveznici se pitaju da li mogu da računaju na nas. Idemo dalje."

image