Svet

EU blokira pristup fondovima za Mađarsku, zahtevaju nove reforme pravosuđa

Evropska komisija nezadovoljna dosadašnjim napretkom reformi u Mađarskoj, spremaju nove uslove za Budimpeštu
EU blokira pristup fondovima za Mađarsku, zahtevaju nove reforme pravosuđawww.globallookpress.com © Christoph Soeder

Mađarska nije ispunila obećanje da će uvesti reforme u oblasti vladavine prava, tvrde iz Evropske komisije, što bi moglo da dovede u pitanje pristup ove države EU fondovima, prenosi "Politiko".

Evropska unija zamrzla je 7,5 milijardi evra koji Mađarskoj pripadaju u skladu sa pravilima o finansiranju iz zajedničkog budžeta EU, ali i dodatnih 5,8 milijardi iz specijalnog evropskog fonda za obnovu od posledica pandemije korona virusa.

Evropska komisija odobrila je mađarski plan za trošenje ovih sredstava, ali će joj pristup fondovima biti omogućen tek pošto ispuni plan reforme u 27 tačaka koji bi trebalo da osigura vladavinu prava u toj državi, prenosi briselski medij.

Komisija je zaključila da Mađarska nije ispunila prethodna obećanja i da nije uvela 17 reformi u vezi sa vladavinom prava, što je bio uslov za pristup evropskim fondovima.

Države članice EU odlučivaće o prihvatanju, izmeni ili odbacivanju ove odluke Komisije 19. decembra.

Odluka Komisije predstavlja svojevrsno iznenađenje, pošto se prethodnih dana očekivalo da će Mađarskoj biti odobren pristup fondovima EU, navodi "Politiko".

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u sredu se sastala sa grupom komesara kako bi zaključili zajednički stav. Njihovu preporuku mora odobriti kolegijum komesara, koji se sastaje sledeće nedelje.

Komisija je posebno kritikovala novoformirano telo za kontrolu trošenja evropskih fondova u Mađarskoj, čije su nadležnosti i nezavisnost dovedeni u pitanje, kao i nedostatak napretka u borbi protiv korupcije.

Brisel je pripremio i listu 10 novih reformi koje Budimpešta mora da ispuni kako bi dobila pristup fondu za obnovu od posledica pandemije korona virusa, pored 17 reformi koje su od ranije uslov za pristup fondovima EU.

Od Mađarske se očekuje da sprovede reformu sudskog sistema, što je i sama Budimpešta obećala početkom meseca, kao i da uvede nova pravila o kontroli trošenja novca iz evropskih fondova.

Ukoliko Komisija naredne nedelje usvoji predlog ove odluke, Savet ministara EU o njoj će odlučivati kvalifikovanom većinom, koju čini 55 odsto država članica sa 65 odsto stanovništva Unije.

Usvajanje mađarskog plana od velikog je značaja za Evropsku uniju, pošto je Budimpešta zapretila da će blokirati paket pomoći Ukrajini vredan 18 milijardi dolara, ali i odluku o minimalnom iznosu stope poreza na dobit preduzeća ukoliko joj pristup fondovima ne bude odobren.

Evropska unija poslednjih godina sve glasnije kritikuje Mađarsku zbog, kako oni tvrde, "demokratskog nazadovanja" i "nepoštovanja vladavine prava".

image