Vučić u Minhenu: Razgovori sa Kameronom, Fon der Lajen i Hanom (VIDEO)

Predsednik Srbije u tom nemačkom gradu boravi povodom održavanja 60. Minhenske bezbednosne konferencije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dejvidom Kameronom u Minhenu, gde se danas održava 60. Minhenska bezbednosna konferencija.

Vučić je saopštio da je sa Kameronom imao dobar i veoma koristan razgovor, kao i da su tom prilikom razmenili mišljenja o svim važnim aktuelnim izazovima spoljne i bezbednosne politike, kao i o situaciji u regionu Zapadnog Balkana.

"Govoreći o planovima Srbije za rast u narednim godinama, kao i o organizaciji sajma Ekspo 2027, posebno sam naglasio značaj ekonomske saradnje, investicija i trgovinskih odnosa između naše zemlje i Ujedinjenog Kraljevstva", kazao je predsednik Srbije.

Vučić je u Minhenu razgovarao i sa evropskim komesarom za budžetska pitanja Johanesom Hanom, a kako je rekao, u pitanju je "odličan sastanak sa poznavaocem naših regionalnih prilika, koji je bio svedok brojnih izazova na dugom putu napretka Srbije i zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu u Evropskoj uniji za koje se svesrdno zalagao".

"Razgovarali smo o agendi rasta EU za Zapadni Balkan, kao planu koji je namenjen ekonomskom rastu regiona, ubrzanju reformi i ulaganju koje može u znatnoj meri da unapredi proces proširenja i naše članstvo u Evropskoj uniji, posebno imajući u vidu dosadašnje investicije EU u Srbiji, kao i velike planove razvoja na kojima već radimo, a u kojima vidimo i značajno učešće Evropske unije, kao jednog od krunskih ekonomskih partnera Srbije", istakao je predsednik Srbije.

Vučić se tokom posete Minhenu sastao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

"Sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen sam nakratko razgovarao o važnim regionalnim i svetskim temama po pitanju bezbednosti i spoljne politike. Još jednom sam ponovio čvrstu opredeljenost Srbije za nastavak i ubrzanje svog evropskog puta", napisao je Vučić na Instagramu.

On će se prvog dana Konferencije sastati i sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Fransoa Reno Baso, kao i sa Peterom Bajerom, članom Odbora za spoljnu politiku Bundestaga i izvestiocem za KiM u radnoj grupi Unije CDU/CSU za Zapadni Balkan.

Prištinski medij na albanskom jeziku "Reporteri" javlja da će šef EU diplomatije Žozep Borelj zasebno održati sastanke sa predsednikom Srbije i Aljbinom Kurtijem, te da trilateralni sastanak nije planiran.