Svet

Ekvador promenio odluku: Neće slati rusko oružje Americi

Ekvador je potvrdio da, s obzirom na neutralni status i članstvo u UN, ne mogu da budu uvučeni u sukob i da ne žele da šalju oružje i municiju u vruće zone, već da doprinose rešavanju sukoba mirnim putem
Ekvador promenio odluku: Neće slati rusko oružje AmericiGetty © Franklin Jacome

Ekvador je poništio ranije donetu odluku, neće slati rusku tehniku Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je ruski ambasador Vladimir Sprinčan posle sastanka sa predsednikom ove latinoameričke zemlje Danijelom Noboom.

Prema rečima ambasadora, tokom sastanka sa predsednikom Ekvadora su detaljno razmotreni bilateralni odnosi, sa akcentom na komplikacije koje su nastale između zemalja poslednjih dana.

Predsednik Ekvadora je potvrdio da, s obzirom na neutralni status i članstvo u UN, ne mogu da budu uvučeni u sukob, rekao je ruski ambasador.

"Stav Ekvadora nije da šalje oružje i municiju u vruće zone, već da doprinosi rešavanju sukoba mirnim putem, diplomatskim instrumentima", pojasnio je ruski diplomata.

Odgovarajući na pitanje da li to znači da Ekvador neće prebaciti rusku opremu u SAD, ambasador je rekao: "Da".

Ta vest će biti i zvanično obavljena početkom sledeće nedelje, dodao je.

Ranije je Danijel Noboa rekao da će njegova zemlja predati Americi staru rusku i ukrajinsku opremu, uprkos stavu Moskve. Radilo se o razmeni starog oružja za novo iz SAD u vrednosti od 200 miliona dolara. Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je odluka nepromišljena i doneta pod ozbiljnim pritiskom zainteresovanih strana.

image