"Global tajms": Kina ostaje posvećena postizanju mira između Rusije i Ukrajine

Stav Kine će ostati isti nezavisno od toga kako se događaji budu odvijali na bojnom polju, ocenjuju kineski stručnjaci, ali napominju da će šanse za mirovne pregovore zavisti od toga koliko Zapad predvođen SAD bude bio spreman da ih sputava

Za razliku od Zapada pod vođstvom Vašingtona, koji doliva ulje na vatru u rusko-ukrajinskom sukobu, Peking je u protekle dve godine uvek igrao nepristrasnu i odgovornu ulogu, kako bi pomogao sukobljenim stranama da traže zajednički jezik i izbegnu dalju eskalaciju, kažu kineski analitičari za "Global tajms".

Iako je šef kineske diplomatije Vang Ji na ovogodišnjoj Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji ponovo pozvao da se moraju podržati svi napori koji vode ka miru i da je to fundamentalna pozicija Kine, pojedini učesnici skupa su se žalili da Kina nije uložila dovoljno napora i da se nadaju da će Peking smanjiti obim trgovinske saradnje sa Moskvom, kaže za "Global tajms" profesor na Univerzitetu za inostrane studije u Pekingu Cui Hongjian, koji je takođe prisustvovao ovogodišnjoj konferenciji.

Takvi stavovi su beskorisni za rešenje krize, a ako bi Kina stala na stranu Zapada, to bi imalo ogroman negativan uticaj na globalnu stratešku ravnotežu i stabilnost, smatraju stručnjaci.

Kina je jedina stalna članica Saveta bezbednosti UN koja još uvek može da uspešno komunicira i sa Moskvom i sa Kijevom, a takva uloga je izuzetno važna za posredovanje, napominju stručnjaci.

Povrh toga, neki zapadni učesnici, kao što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, promovišu narativ da "Kina i Rusija formiraju savez kako bi izazvali Zapad" i pokušavaju da povežu ukrajinsku krizu sa tajvanskim pitanjem "iz hegemonskih interesa SAD", rekao je Cui.

Međutim, iz razgovora sa drugim učesnicima, kineski stručnjak zaključuje da takvi glasovi "na sreću, ne čine mejnstrim".

Komentarišući nedavno oslobađanje Avdejevke od strane ruskih snaga, sagovornici lista bliskog vladajućoj komunističkoj partiji ističu da će se Ukrajina sve više suočavati sa sve težim borbama.

Međutim, stav Kine će ostati isti nezavisan od toga kako se događaji budu odvijali na bojnom polju, dodaju kineski stručnjaci, ali napominju da će šanse za mirovne pregovore zavisti od toga koliko Zapad predvođen SAD bude bio želeo da ih sputava.