Svet

Najmanje 64 poginulih u nezapamćeno velikom plemenskom sukobu u Papui Novoj Gvineji

Vojska je rasporedila oko 100 vojnika u to područje, ali je njihov uticaj ograničen, a službe bezbednosti su i dalje brojčano nadjačane
Najmanje 64 poginulih u nezapamćeno velikom plemenskom sukobu u Papui Novoj Gvineji© Photo by Wade Davis/Getty Images

Najmanje 64 osobe su ubijene u plemenskom sukobu na severu Papue Nove Gvineje. Jedan od policajaca je pokolj opisao kao "najveći u novijoj istoriji te pacifičke države".

List "Post-kurir" je, pozivajući se na lokalnu policiju, javio da su ubistva počela u nedelju u zoru u okrugu Vapenamanda u provinciji Enga, prenela je "Al Džazira".

U sukobu su učestvovala plemena Ambulin i Sikin i njihovi saveznici. 

Policija je saopštila da su do sada pronašli 64 tela. 

Suparničke frakcije su u borbama koristile vatreno oružje, kao što su puške AK47 i M4, navodi list.

Očekuje se da će broj mrtvih rasti, dodaje se.

"Ovo je daleko najveći pokolj koji sam video u Engi, možda čitavoj Papui Novoj Gvineji. Svi smo očajni i pod velikim stresom", rekao je Džordž Kakas, viši oficir u policijskim snagama te zemlje.

Novinska agencija AFP je saopštila da je policija dobila eksplicitne video snimke i fotografije sa lica mesta, na kojima se vide ogoljena i krvava tela koja leže pored puta ili nagomilana na zadnjem delu kamiona.

Agencija je saopštila da je vojska rasporedila oko 100 vojnika u to područje, ali da je njihov uticaj ograničen, te da su službe bezbednosti i dalje brojčano nadjačane.

image
VV inauguration
banner