Svet

Britanska zdravstvena služba: "Transrodno mleko" iz muških bradavica dobro kao majčino

Sam proizvođač navodne terapije za muškarce koji žele da doje decu upozorio je da lek "može izazvati neželjene efekte koji utiču na srce dojene bebe", te da treba da se koristi tokom dojenja "isključivo ako lekar to smatra neophodnim"
Britanska zdravstvena služba: "Transrodno mleko" iz muških bradavica dobro kao majčinoGetty © Photo by Monika Skolimowska

"Sekret iz bradavica izazvan hormonskom terapijom kod trans žena (bioloških muškaraca) dobar je za bebe jednako koliko i majčino mleko", tvrde iz Univerziteta u Saseksu pri fondaciji Nacionalne zdravstvene službe u pismu koje je preneo britanski tink tenk "Polisi eksčejndž". 

Koktel lekova koji se daje muškarcima koji su postali žene da bi proizveli mleko sličan je prirodnim hormonima koji podstiču laktaciju kada se beba tek rodi, navode u pismu poslatom organizaciji "Deca transrodnih ljudi" prošlog avgusta.

Biološki muškarci koji žele da doje moraju prvo da uzimaju hormone za rast mlečnih žlezda, a zatim da uzimaju visoke doze "domperidona" ili "metoklopramida" da bi stimulisali proizvodnju mleka. 

Nijedan od ovih lekova, međutim, nije odobren za tu upotrebu, iako se povremeno prepisuju biološkim ženama koje imaju problema sa laktacijom.

Takođe, i sam proizvođač "domperidona", kompanija "Jansen", upozorio je pacijente da lek "može izazvati neželjene efekte koji utiču na srce dojene bebe", te da treba da se koristi tokom dojenja "isključivo ako lekar to smatra neophodnim".

Uprkos upozorenjima, univerzitet je ponovio svoje tvrdnje:

"To mleko je jednako dobro kao i majčino mleko. Stojimo iza navoda iz pisma i citiranih dokaza koji ih potkrepljuju", saopštili su.

Kako se navodi, dokazi kojima se "potkrepljuje" sporna ideja zasnivaju na analizama starim više decenija u kojima se poredi mleko koje je kod majke nakon porođaja izazvano terapijom, i u istraživanjima se izjednačavaju transrodne žene (biološki muškarci) i biološke žene koje su imale problema sa dojenjem.

Takođe se citira studija iz 2022. godine u kojoj je otkriveno da "nije bilo vidljivih neželjenih efekata kod novorođenčadi koje su dojile trans žene". Međutim, kritičari su istakli da je studija trajala samo pet meseci i da nije podrazumevala dugotrajno praćenje i analizirala potencijalne neželjene efekte u budućnosti.

"Većina onih koji su istraživali ovu temu nije ni pogledala šta je u samom mleku", rekao je jedan medicinski stručnjak za "Dejli mejl". 

Departman pri Univerzitetu u Saseksu je, inače, prvi pozvao da se porodilje nazivaju "ljudi koji rađaju". 

image