Svet

U Poljskoj počela istraga: Da li je vlada koristila "Pegaz" da špijunira opoziciju?

Zvaničnik stranke Pravo i pravda potvrdio je da vlada poseduje "Pegaz", ali je negirao da je korišćen protiv opozicionih političara tokom kampanje 2019. godine
U Poljskoj počela istraga: Da li je vlada koristila "Pegaz" da špijunira opoziciju?www.globallookpress.com © www.imago-images.de

Poljski parlament pokrenuo je istragu o tome da li je bivša vlada zloupotrebila softver za hakovanje kompanije "Pegaz" kako bi špijunirala svoje političke protivnike.

Istraga o špijunaži bilo je jedno od glavnih obećanja aktuelne vlade tokom izborne kampanje u oktobru.

Upotreba ovog izraelskog softvera za nadzor otkrivena je tokom istrage Sitizen lab univerziteta u Torontu.

Poljska je jedna od četiri zemlje, uz Mađarsku, Španiju i Grčku gde je navodno korišćen ovaj softver protiv pripadnika opozicije, civilnog sektora i novinara.

Poljska istražna komisija sada ima cilj da ispita najviše zvaničnike bivše vlade stranke Pravo i pravda, uključujući i stranačkog šefa Jaroslava Kačinjskog, piše "Politiko".

Kačinjski je potvrdio da vlada poseduje "Pegaz", ali je negirao da je korišćen protiv opozicionih političara tokom kampanje 2019. godine.

"Sve je prenaduvano", rekao je Kačinjski i dodao da je sve bilo u skladu sa poljskim nacionalnim interesom, sa potrebama službi bezbednosti za borbu protiv kriminala i špijunaže.

Poziv da se pojave pred istražnom komisijom dobili su i bivša premijerka Beata Šildo, bivši ministar pravde Zbignjev Ziobro i tadašnji poslanici Marius Kaminski i Maciej Vasik.

Kaminjski je osudio pokretanje istrage navodeći da je u pitanju politička igra sa bezbednošću Poljske.

"Tajna služba je uvek delovala u skladu sa zakonom. Radujem se što ću javnosti izneti istinu što je pre moguće", poručio je Kaminjski.

Pred komisijom će se naći i Krištof Brejza, poslanik Tuskove Građanske koalicije čiji telefon je navodno hakovan dok je vodio izbornu kampanju 2019.

"Ova komisija će utvrditi ne samo ko su ljudi odgovorni za upotrebu 'Pegaza', već i ko su bili mete napada – političare, advokate, novinare i obične ljude", rekla je poslanica koja je na čelu komisije Magdalena Sroka.

image