Svet

Republikanski kandidat za državnog tužioca Arizone tužio protivnicu kako bi pobedio

Zbog tesne razlike, ponovo se broje glasovi za tužioca Arizone
Republikanski kandidat za državnog tužioca Arizone tužio protivnicu kako bi pobediowww.globallookpress.com © ALEXEY BYCHKOV/Global Look Press

Ejb Hamadeh, republikanski kandidat za državnog tužioca u Arizoni, tužio je svoju demokratsku protivnicu i čitav spektar državnih i okružnih zvaničnika u pokušaju da ih primora da ga proglase pobednikom na izborima održanim 8. novembra u SAD.

Hamadeh ima samo 510 glasova manje od kandidatkinje demokrata Kris Mejes, ali će glasovi - više od 2,5 miliona, biti ponovo prebrojani jer je razlika između njih dvoje manja od 0,5 odsto.

Republikanski kandidat tvrdi da izborni proces nije pravilno sproveden, što je uticalo na ishod, prenosi "Vašington post" i podseća da su i drugi republikanski kandidati i zvaničnici kritikovali izborni proces u državi zbog pokvarenih mašina za brojanje glasačkih listića i drugih neregularnosti. 

Republikanska kandidatkinja za guvernerku Keri Lejk odbila je da prihvati poraz.

Prema zvaničnim podacima, Hamadeh je osvojio 1.254.102 glasova, dok je Mejes dobila 1.254.612 glasova. Mejes je ranije rekla da je uverena da će rezultat biti isti i posle ponovljenog brojanja i predvidela da će se proces završiti do Božića. "Ova trka treba da pokaže svima da je svaki pojedinačni glas bitan", rekla je ona novinarima.

Pošto su republikanski kandidati prošli lošije do demokratskih, trka za državnog tužioca zauzela je centralno mesto. Tužilac je glavni službenik za sprovođenje zakona u vladi države, sa ovlašćenjem da sprovodi izborne zakone koji bi mogli da utiču na izbore 2024. godine.

Državni tužilac takođe ima široka istražna ovlašćenja, koja je sadašnji tužilac, republikanac Mark Brnovič, iskoristio protiv lokalnih zvaničnika i administracije predsedničkih izbora 2020.

Republikanski nacionalni komitet pridružio se Hamadehu, bivšem tužiocu i kapetanu američke vojske, u njegovoj tužbi koja je podneta Višem sudu okruga Marikopa. Među tuženima su Mejes, bivši predsednik Komisije za korporacije u Arizoni, koja reguliše javna preduzeća; Kejti Hobs, demokratska državna sekretarka i izabrana guvernerka; kao i okružni notari i nadzorni odbori u svih 15 okruga Arizone.

U tužbi se od suda traži da zabrani držvnoj sekretarki da potvrdi pobedu Mejesove i umesto nje proglasi Hamadeha za pobednika izbora. Od suda se takođe traži da naloži raznim okružnim zvaničnicima da isprave proceduralne i greške u brojanju koje su, navodno, napravili i ispravi konačne rezultate koji će, kako navodi Hamadeh, pokazati da je on pobednik.

Advokat Mejesove rekao je da će od suda tražiti da odbace tužbu jer je "lišena činjenica".

"Ne tvrdi se uverljivo da je došlo do grešaka u administraciji izbora, i, ako je do njih došlo, da bi donele bilo kakvu razliku u rezultatu", poručeno je iz demokratskog tabora.

Portparol kancelarije državnog sekretara rekao je pripremaju odgovor.

image