Svet

Abdolahijan: Zapad bi da izazove građanski rat u Iranu

Amerika i Izrael šalju oružje demonstrantima i pomažu "teroristima u Iračkom Kurdistanu", tvrdi ministar spoljnih poslova Irana
Abdolahijan: Zapad bi da izazove građanski rat u Iranuwww.globallookpress.com © Gao Wencheng

Neprijatelji Irana pokušali su, ali nisu uspeli da izazovu građanski rat u toj državi, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan.

On je rekao i da su nasilni protesti, koji potresaju Iran već nekoliko meseci, potpomognuti oružjem koje šalju Amerika i Izrael.

Abdolahijan je u sredu novinarima rekao da je Teheran prikupio dokumente koji dokazuju da su iranski neprijatelji želeli da izazovu "teroristički rat", sa konačnim ciljem podele Irana, ali da su ovi pokušaji sprečeni.

Ministar je izjavio i da su antivladini protesti organizovani u stranim državama, koje su "prevarile mlade Irance i pokušavaju da naoružaju teroriste u Iračkom Kurdistanu".

On je dodao i da su poslednjih nekoliko nedelja otkrivena 76 "terorističkih i antiiranskih centara" u regionu Iračkog Kurdistana, koji se graniči sa Iranom. U međuvremenu, američko i izraelsko naoružanje prebacuje se u Iran, tvrdi ministar.

"Naši prijatelji u Iraku obavezali su se da će razoružati terorističke grupe u dogledno vreme", rekao je Abdolahijan, dodajući da će Iran nastaviti sa udarima na mete u toj državi dokle god one predstavljaju pretnju.

Iran se poslednjih meseci suočava sa serijom protesta, koji su započeli nakon smrti dvadesetdvogodišnje Mahse Amini u pritvoru. Nju je privela tzv. "policija za moral" zato što nije nosila hidžab u skladu sa islamskim propisima.

Iranske vlasti tvrde da je ona umrla od posledica već postojećih zdravstvenih problema, ali u medijima je  objavljeno da je ona u pritvoru pretučena do smrti.

Predsednik Irana Ebrahim Raisi optužio je ranije ovog meseca SAD da pokušavaju da destabilizuju Iran tako što podstiču proteste prtiv legitimnih vlasti, na isti način na koji su to radili u Libiji i Siriji.

image