Svet

Bugarska odlaže slanje obećane vojne pomoći Ukrajini: Možemo mnogo da pomognemo, ali nas NATO koči

Odluka o slanju transportera Ukrajini doneta je pre više od tri meseca u bugarskom parlamentu
Bugarska odlaže slanje obećane vojne pomoći Ukrajini: Možemo mnogo da pomognemo, ali nas NATO kočiwww.globallookpress.com © Andriy Andriyenko/Keystone Press Agency

Bugarska odlaže isporuku 100 oklopnih transportera ukrajinskoj vojsci jer je Ministarstvo odbrane zatražilo od NATO-a da pokrije troškove transporta, prenosi "Euraktiv".

Odluka o slanju transportera doneta je pre više od tri meseca u parlamentu, a bugarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i ukrajinsko Ministarstvo odbrane potpisali su sporazum o njihovoj isporuci.

"Bugarska može mnogo da pomogne Ukrajini, ali se to odlaže zbog činjenice da administracija Ministarstva odbrane ne radi optimalno", rekao je poslanik Ivajlo Mirčev iz vladajuće koalicije "Nastavljamo promene – Demokratska Bugarska".

"Bugarska može da pomogne, ali to se ne dešava potrebnim tempom i nadam se da će se to poboljšati. Odluku za oklopne transportere doneli smo pre skoro tri meseca, ali za tri meseca ne možemo da prevezemo sto oklopnih vozila iz Sofije u Ruse (grad na Dunavu u severoistočnoj Bugarskoj)", dodao je Mirčev.

Ministar odbrane Todor Tagarev rekao je da je do odlaganja došlo zato što je Sofija tražila od NATO-a da finansira transport. "Ovo nije elementarna transportna operacija jer mora da se angažuje priličan broj vagona", rekao je Tagarev za državni radio BNR. Ministar je objasnio da je logistika složena, a bugarske napore "ukrajinska strana ceni".

Najnovijim paketom vojne pomoći Kijevu bugarske vlasti su obećale naoružanje koje Bugarska ima još od vremena SSSR-a.

image