Svet

Izraelski zvaničnik: Iznenađeni smo količinom i efikasnošću Hamasovog naoružanja

Prema tvrdnjama izraelskog zvaničnika, Brigade el Kasam (vojno krilo Hamasa), koriste municiju koju su sami napravili ili modifikovali kako bi povećali njenu ubojnu moć
Izraelski zvaničnik: Iznenađeni smo količinom i efikasnošću Hamasovog naoružanjaGetty © Hani Alshaer/Anadolu Agency

Načelnik odeljenja za proizvodnju tenkova i oklopnih transportera izraelskog Ministarstva za nacionalnu bezbednost, Oren Geber, izjavio je da je Hamasov arsenal naoružanja izraelsku vojsku suočio sa do sada neviđenim izazovima.

Geber je ovo izjavio tokom intervjua za tamošnji list "Kalkalist", i dodao da tolika količina granata ispaljenih na izraelsku vojsku do sada nije zabeležena. On je istakao i da je IDF iznenađen količinom naoružanja i municije kojom raspolažu palestinske formacije u Pojasu Gaze.

Prema tvrdnjama izraelskog zvaničnika, Brigade el Kasam (vojno krilo Hamasa), koriste municiju koju su sami napravili ili modifikovali kako bi povećali njenu ubojnu moć i naneli što veću štetu izraelskim oklopnjacima. Ovo je izazvalo probleme, sa kojima se izraelske snage nisu susretale u ranijim sukobima.

"Nezamisliv broj protivoklopnih projektila ispaljenih na naše snage u poređenju sa bilo kojim ratom u kome smo učestvovali u prošlosti, pokazuje do koje mere je Hamas spreman za ovaj sukob", rekao je Geber.

On je dodao i da su glavna sredstva kojima Hamas napada izraelske oklopne jedinice protivoklopne rakete i ručni raketni bacači različitih vrsta, kao i da je većina municije modifikovana tako da ima dvostruke, tj. tandem-kumulativne bojeve glave i specifičan mehanizme za lansiranje što omogućava dejstvo sa veoma male udaljenosti.

Ipak, uprkos tvrdnjama o efikasnosti Hamasovog oružja, Geber je odbio da otkrije koliko je izraelskih vojnika poginulo u vojnim vozilima od početka kopnene invazije na Gazu, navodeći da su "i dalje u ratu".

image