Svet

Sud Alabame: I zamrznuti embrion je dete

Odluka će, mnogi veruju, potpuno promeniti, odnosno ugroziti dosadašnje prakse lečenja neplodnosti
Sud Alabame: I zamrznuti embrion je dete© Sandy Huffaker/Getty Images

Vrhovni sud Alabame presudio je da se zamrznuti embrioni mogu smatrati decom, što je, kako Asošiejted pres piše, odluka koja bi mogla imati velike implikacije na proces lečenja neplodnosti.

Odluka je doneta u procesu koji su pokrenula tri para kojima su u klinici za neplodnost nesrećnim slučajem uništeni smrznuti embrioni.

Sudije su, naime, presudile da se državni zakon iz 1872. koji dozvoljava roditeljima da tuže zbog smrti maloletnog deteta "odnosi se na svu nerođenu decu, bez obzira na njihovu lokaciju".

"Nerođena deca su deca, i to bez izuzetka na osnovu razvojne faze, fizičke lokacije ili bilo koje druge prateće karakteristike", objasnio je u presudi sudija Džej Mičel.

Mičel je dodao da je sud i ranije presudio da su fetusi ubijeni tokom trudnoće u Alabami obuhvaćeni Zakonom o protivpravnoj smrti maloletnika i da ništa ne isključuje "vanmateričnu decu iz obuhvata ovog zakona".

Odluka je donela navalu upozorenja o potencijalnom uticaju na lečenje neplodnosti i zamrzavanje embriona.

"Ova presuda kaže da je oplođeno jaje, koje je skup ćelija, sada osoba. To zaista dovodi u pitanje praksu vantelesne oplodnje", kaže izvršna direktorka Nacionalne asocijacije za neplodnost Barbara Kolura, koja ovu odluku naziva "zastrašujućim razvojem događaja za jednu od šest osoba pogođenih neplodnošću".

Dr Paula Amato, predsednica Američkog društva za reproduktivnu medicinu, rekla je da odluka da se zamrznuto oplođeno jaje tretira kao pravni ekvivalent deteta ili fetusa u trudnoći može ograničiti dostupnost moderne zdravstvene zaštite.

"Insistiranjem da su ovi veoma različiti biološki entiteti pravno ekvivalentni, narodu Alabame će onemogućiti najbolju i najsavremeniju brigu o plodnosti. Nijedan zdravstveni radnik neće biti spreman da pruži tretmane ako ti tretmani mogu dovesti do građanskih ili krivičnih tužbi", rekao je Amato.

Grupa protiv abortusa pozdravila je, međutim, ovu odluku.

"Svaka osoba, od najmanjeg embriona do starog čoveka koji se bliži kraju svog života, ima neprocenjivu vrednost koja zaslužuje i garantovanu pravnu zaštitu", rekla je jedna od aktivistkinja.

image