Svet

Sad smo sve čuli: Šizofreni trostruki ubica tuži policiju jer ga nije zaustavila ranije

Psihijatri su utvrdili da je patio od deluzija koje su ga navele da pogrešno veruje da je otkrio lanac pedofila
Sad smo sve čuli: Šizofreni trostruki ubica tuži policiju jer ga nije zaustavila ranije© Felix Kästle/picture alliance via Getty Images

Šizofreni trostruki ubica Aleksandar Luis-Ranvel (32) iz blizine Devona na jugozapadu Engleske tuži policiju i zdravstvene vlasti, tvrdeći da je trebalo da ga zaustave ranije.

Njemu je dozvoljeno da pokrene pravni postupak posle ubistva troje starijih građana u njihovim kućama 10. februara 2019, kada je Tonija Pejna (80) udario čekićem, a potom na smrt pretukao blizance Dika i Rodžera Kartera (84) u Ekseteru, piše britanski "Telegraf".

Aleksandar je u decembru proglašen nevinim za ubistva jer se pozivao na ludilo i zadržan je na neodređeno vreme u dobro čuvanoj bolnici Broadmur.

Psihijatri su utvrdili da je patio od deluzija koje su ga navele da pogrešno veruje da je otkrio lanac pedofila.

Kasnije se ispostavilo da je Luis-Ranvela policija dva dana pre ubistva hapsila i puštala zbog nasilnih i bizarnih incidenata.

On je 8. februara priveden zbog sumnje za provalu na farmu. Njegova majka je rekla policiji da je ozbiljno zabrinuta za njegovo dobro i on je sledećeg jutra pušten na slobodu. Istog dana testerom je napao još jednu stariju osobu, ali je opet pušten.

Luis-Ranvel je tužio zdravstveni centar Velike Britanije i policiju Devona i Kornvola, tvrdeći da nije trebalo da bude pušten iz pritvora uoči ubistava.

Njegovi pravni zastupnici rekli su Apelacionom sudu u utorak da su "sve strane tokom oba pritvora morale da budu svesne da, ako bude pušten, postoji realana opasnost da će povrediti druge ljude i da je trebalo da preduzmu neophodne korake da ga zadrže u pritvoru sve dok ne bude bezbedno da bude oslobođen."

Sudije su zaključile da se Luis-Ranvelov pravni spor protiv pomenutih institucija može nastaviti.

image