Američki advokati tvrde: Slučaj protiv Asanža je nesporan, ne gonimo ga zbog politike (VIDEO)

Asanž se danas i juče nije pojavio u sudnici zbog lošeg zdravstvenog stanja

U Vrhovnom sudu u Londonu počeo je drugi dan rasprave o zahtevu za ekstradikciju osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u Sjedinjene Američke Države.

Juče je Asanžova odbrana iznela svoje argumente, a danas se obraćaju advokati koji zastupaju američku vladu.

Asanž se, inače, danas i juče nije pojavio u sudnici zbog lošeg zdravstvenog stanja, dok je njegova supruga poručila da on neće preživeti ako bude isporučen, s obzirom na činjenicu da se i sada oseća loše. Njegovi advokati su sudijama saopštili da on zbog bolesti neće pratiti postupak ni putem video-prenosa.

Protiveći se pokušaju žalbe, američka strana je sudu rekla da je Asanžov slučaj "nesporan" i da ne bi trebalo dozvoliti da proces preraste u punu pravnu raspravu.

Advokat Džejms Luis je u pisanim podnescima naveo da je podnosilac žalbe (Asanž) "pretio nanošenjem štete strateškim i nacionalnim bezbednosnim interesima Sjedinjenih Američkih Država i doveo u rizik bezbednost pojedinaca".

Prema njegovim rečima, sudija je u prvobitnom postupku već presudio da Asanž nije krivično gonjen iz političkih razloga, već "zato što je navodno počinio teška krivična dela".

"Ova odluka je neosporna i nema dokaza da je okružni sudija pogrešio", dodao je Luis.

Advokat Kler Dobin rekla je da je krivično gonjenje Asanža "zasnovano na vladavini prava i dokazima".

"Krivično gonjenje podnosioca je možda bez presedana, ali i ono što je uradio bilo je bez presedana", dodala je.

Prema njenim rečima, on je "neselektivno i svesno objavio svetu imena pojedinaca koji su služili kao izvor informacija za SAD".

"Upravo ove ključne činjenice razlikuju poziciju podnosioca žalbe od 'Njujork tajmsa' i drugih medija. Upravo to predstavlja objektivnu osnovu za njegovo krivično gonjenje. On se ističe tim činjenicama, a ne svojim političkim mišljenjima", dodala je Dobin.

Advokati su, takođe, rekli da je Asanž ohrabrio i pomogao Čelsi Mening (bivša američka obaveštajna analitičarka koja je sarađivala sa Vikiliksom) u krađi diplomatskih depeša i vojnih dosijea koje je Vikiliks kasnije objavio.

"Asanž je naneo štetu američkim bezbednosnim i obaveštajnim službama i stvorio ozbiljan i neposredan rizik objavljivanjem poverljivih dokumenata – rizik koji bi mogao da naškodi i dovede do proizvoljnih pritvaranja nevinih ljudi", kazala je Dobin.

Dobin se osvrnula i navode Asanžove odbrane da je Centralna obaveštajna agencija (CIA) pokušala da ga ubije dok je boravio u ambasadi Ekvadora u britanskoj prestonici.

"SAD su pružile uveravanja o tome kako će Asanž biti tretiran, što potpuno potkopava tezu da bi bilo šta moglo da mu se dogodi", dodala je.

Pravni tim američke vlade rekao je na sudu da je osnivač Vikiliksa "otišao dalje od novinarstva u svom pokušaju da traži, ukrade i neselektivno objavi poverljive dokumente američke vlade".

Ispred suda u Londonu i danas su se okupile pristalice osnivača Vikiliksa.

Stela Asanž: Kriminalizacija novinarstva je kriminalizacija istine

Supruga Džulijana Asanža, Stela, obratila se okupljenima ispred suda u Londonu i navode američkih advokata nazvala "patetičnim", i istakla da su oni zasnovani na lažima.

"Ono što oni pokušavaju da argumentuju je da državne tajne nadmašuju otkrivanje državnih zločina. Ovo je ravnoteža koju pokušavaju da promene. Oni žele nekažnjivost, ne žele da budu pod nadzorom, a novinarstvo im stoji na putu", kazala je Stela Asanž.

Prema njenim rečima, oni moraju da priznaju da  "kriminalizuju novinarstvo, a to predstavlja kriminalizaciju istine".

"Oni su lažovi, kriminalci, koji progone novinara koji ih je razotkrio", dodala je, nazvavši svog supruga "političkim zatvorenikom".

Ona je, takođe, poručila da "ceo svet posmatra sudove koji se bave ovim slučajem".

Stela Asanž je okupljene pristalice osnivača Vikiliksa pozvala da nakon završetka zasedanja pođu u šetnju do Dauning strita, zvanične rezidencije britanskog premijera u Londonu.

Advokati: CIA pokušala da ubije Asanža

Podsetimo, Džulijan Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, plus za krivično delo zloupotrebe informacione tehnologije, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora.

On se od 2019. godine nalazi u zatvoru u Velikoj Britaniji, a prethodno je proveo sedam godina u Ambasadi Ekvadora u Londonu dok je tražio azil u ovoj južnoameričkoj zemlji.

Američko tužilaštvo želi da se Asanžu sudi u Americi ukupno po 18 tačaka u dve optužnice podignute zbog objavljivanja velikog broja poverljivih američkih vojnih i diplomatskih dokumenata na Vikiliksu.

Advokati Džulijana Asanža poručili su pred sudom u Londonu da bi ekstradikcijom osnivača Vikiliksa u Sjedinjene Američke Države bilo prekršeno više zakona i sporazuma, ali i izneli tvrdnje da je Centralna obaveštajna agencija (CIA) pokušala da ubije Asanža dok je boravio u ambasadi Ekvadora u britanskoj prestonici.

Advokat Džulijana Asanža Edvard Ficdžerald naveo je da bi ekstradicija bila "krajnje nepravedna", i da su motivi za ovaj potez političke prirode.