Svet

Ukrajinski milijarderi baškare se na Azurnoj obali dok besni rat u njihovoj zemlji

Korumpirani ukrajinski zvaničnici koriste pomoć sa Zapada kako bi uvećali sopstveno bogatstvo i sebi obezbedili azile i godišnje odmore u luksuznim odmaralištima
Ukrajinski milijarderi baškare se na Azurnoj obali dok besni rat u njihovoj zemljiwww.globallookpress.com © Serg Glovny

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i njihovi saveznici pružili su pomoć Kijevu u vrednosti od 126 milijardi dolara, što je skoro jednako celukupnom bruto domaćem proizvodu te države. Mnogobrojni Ukrajinci pronašli su utočište u zemljama Evropske unije, u kojima su dobili smeštaj, hranu, radne dozvole, ali i emocionalnu podršku.

Ako se ima u vidu da Zapad finansira Kijev dok se istovremeno bori sa sopstvenom ekonomskom i energetskom krizom, ta pomoć ima još veću težinu.

Kijev svoje beskrajne zahteve za finansijskom pomoći pravda kolapsom ekonomije i potrebom da se "odupre ruskoj agresiji". Da li pomoć Amerike, EU i njihovih partnera zaista stiže do onih kojima je preko potrebna?

Bataljon iz Monaka

Opšta mobilizacija u Ukrajini koja je podrazumevala da muškarci mlađi od 60 godina budu regrutovani, dovela je do toga da se mnogi bivši visoki zvaničnici, političari, preduzetnici i oligarsi presele na sigurnija i egzotičnija područja, uglavnom u Evropskoj uniji. 

Ukrajinska elita je pre 24. februara 2022. godine krenula put EU, o čemu govori podatak da je u tom periodu "misteriozno" nestalo 37 poslanika iz stranke ukrajinskog predsednika "Sluga naroda". Da poslanicima narednog dana nije zabranjeno da napuštaju zemlju, sigurno je da bi im se i brojni drugi pridružili.

Prema pisanju italijanskog lista "Republika", 20 privatnih aviona poletelo je s kijevskog aerodroma "Borispolj" neposredno pre početka sukoba.

Biznismen i poslanik Vadim Novinski, preduzetnici Vasilij Hmeljnicki i Vadim Stolar, Vadim Nesterenko i Andrej Stavnicer napustili su Ukrajinu čarter-letovima. Političar Igor Abramovič rezervisao je privatni let za Austriju, ukrcavši u avion i svoje rođake, poslovne partnere, ali i kolege iz partije.

Ukrajinski oligarsi leteli su iz Kijeva u Nicu, Minhen, Beč, Kipar i druge destinacije u EU. Vlasnik "Vostok banke" otputovao je u Izrael, dok je šef "Transšip grupe" otišao na Kipar. Ukrajinu je napustio i bivši guverner Odeske oblasti Vladimir Nemirovski.

Krajem leta i početkom jeseni ove godine portal "Ukrajinska pravda" objavio je nekoliko istraživačkih dokumentaraca o ukrajinskim milijarderima koji su boravili na Azurnoj obali dok u njihovoj zemlji besni rat.

Dokumentarac ironičnog naslova "Bataljon iz Monaka" prikazuje ukrajinske oligarhe koji se odmaraju u svojim vilama i jahtama. U prvom delu filma vidimo biznismena Konstantina Ževaga, kojeg traži Interpol, dok se odmara na svojoj jahti vrednoj 70 miliona dolara ploveći duž Azurne obale. Plovi i harkovski preduzetnik Aleksandar Jaroslavski, koji je obećao da će prodati svoju skupu jahtu ne bi li tim novcem pomogao obnavljanje Harkova.

U dokumentarcu su i braća Surkis – Igor i Grigorij – koji u Francuskoj borave u stanovima čija renta godišnje iznosi dva miliona evra.

Skupoceni "bentli" ukrajinskog biznismena Vadima Ermolajeva viđen je u blizini kazina u Monaku, a suvlasnik kompanije "Euroenergotrejd" Eduard Kohan u jednom od najskupljih hotela u Monte Karlu.

Većina ukrajinskih oligarha nastanila se na francuskom elitnom poluostrvu Sen Žan Kap Fera, između Nice i Monaka. Tamo je i najbogatiji ukrajinski oligarh Rinat Ahmetov, koji je kupio nekadašnju vilu belgijskog kralja Leopolda Drugog.

Pristalice ukrajinske vlasti više vole da podržavaju svoju državu iz inostranstva

Novinari "Ukrajinske pravde" intervjuisali su Andreja Holodova, poslanika stranke Zelenskog "Sluga naroda", iz njegove sadašnje rezidencije u Beču. Prestonicu Austrije izabrali su i veliki ukrajinski patriota Nikita Poturajev i Sergej Melničuk, bivši komandant bataljona "Ajdar", javnosti poznat po ratnim zločinima.

Bivši predsednik Ustavnog suda Ukrajine 59-godišnji Aleksandar Tupicki i njegov 45-godišnji kolega, bivši generalni tužilac Ukrajine Ruslan Rjabošapka takođe se "bore" iz inostranstva.

Ukrajinski parlament ne funkcioniše – od marta 2022. više od 20 poslanika preselilo se u inostranstvo iz "neutvrđenih" razloga. Sednici Parlamenta, održanoj 20. jula, prisustvovalo je samo 99 od 450 poslanika.

U čije džepove odlazi pomoć koju Zapad šalje Ukrajini?

Zapadni dobrotvori primetili su da većina vojne i finansijske pomoći ne stiže ni do vojske ni do stanovništva. "Si-Bi-Es njuz" tvrdi da oko 70 odsto vojne pomoći nije otišlo u prave ruke, te da deo oružja završi na "crnom" tržištu.

Portal "Grejzon" piše da se oružje i humanitarna pomoć koju Zapad šalje ukrajinskoj vojsci usput krade i nikada ne stiže do vojnika. Istovremeno, ukrajinski poslanici su nedavno sebi povećali plate za 70 odsto.

"Zamislite da kažemo američkom vojniku da koristimo svoja privatna vozila u ratu, a plaćamo i sve popravke i gorivo. Kupujemo pancire i šlemove. Nemamo alate za posmatranje ili kamere, tako da vojnici moraju da 'iskaču' iz tenkova, rizikujući sopstveni život, kako bi videli šta ide ka njima", izjavio je ukrajinski vojnik Ivan.

Si-En-En je preneo da ukrajinskim trupama mnogo toga fali. Malokalibarsko oružje, medicinska oprema i terenske bolnice su pod kontrolom privatnih organizacija, koje su, očigledno, više zainteresovane za krađu nego za spasavanje života svojih građana.

Američka doktorka Samanta Moris, koja se trenutno nalazi u Ukrajini, upozorila je na krađu sanitetskog materijala. Tvrdi da je nestalo bar 15 kamiona sa zalihama, kao i da je direktor bolnice u Dnjepru krao lekove protiv bolova namenjene civilima i vojnicima kako bi ih posle preprodavao.

"Telegraf" je preneo je da su neke donirane zalihe "misteriozno" dospele u apoteke. Zdravstveni radnici kradu lekove, zavoje i medicinsku opremu.

Ukrajinski antikorupcijski biro (NABU) u septembru je dokazao da su šef kabineta predsednika Zelenskog Andrej Jermak, njegov zamenik Kiril Timošenko, ukrajinski pregovarač David Arahamija i njegov prijatelj Vemir Davitjan stajali iza velike krađe humanitarne pomoći u regionu Zaporožja. Prema podacima NABU, za šest meseci pomoć je prodata kompanijama u vlasništvu Genadija Butkeviča i Vladimira Kostelmana, koji su nešto kasnije emigrirali u Evropsku uniju. 

Međutim, bivši zamenik načelnika administracije Volinjske oblasti Andrej Jarmolski, koji je optužen za krađu humanitarne pomoći, nabavku neispravnih pancira i ilegalno iseljavanje muškaraca iz zemlje, za svoje zasluge je unapređen i sada je zaposlen u Savetu za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine.

Za neke rat, a za neke Guči

Enormnu finansijsku pomoć iz zapadnih zemalja korumpirani ukrajinski zvaničnici koriste za lično bogaćenje.

Carina iz Odese nedavno je zaplenila košulje, rančeve, patike, kaiševe i druge luksuzne artikle firmi "Živanši", "Guči", "Dolče i Gabana", "Šanel", "Luj Viton", "Armani", a dokumenti koji su dostavljeni carinicima teret su deklarisali za "potrebe Oružanih snaga Ukrajine".

Prema rečima poslanika Aleksandra Dubinskog, ovo je uobičajena šema za krađu. 

"Carina loše radi. Dok se jedni bore na frontu, drugi se bogate zahvaljujući tome što rade u toj državnoj službi", rekao je Dubinski.

U maju 2022. godine zapadne zemlje ukinule su carinjenje robe za Ukrajinu. Za nedelju dana u zemlju je uvezeno više od 14.000 putničkih automobila.

Prema podacima Biroa za ekonomsku bezbednost Ukrajine, u budžetu nedostaje 4,5 milijardi ukrajinskih grivni na račun poreza od poljoprivrednika.

"U avgustu i septembru 2022. godine skoro 12 miliona tona žitarica i ulja, procenjenih na 137 milijardi ukrajinskih grivni, izvezeno je iz Ukrajine. Od toga skoro četiri tone izvezle su kompanije koje postoje samo na papiru. Štaviše, većina nerezidentnih kompanija do kojih je žito otišlo su visoko rizične i uključene u krivične istrage." 

Da li je ovo Sporazum o žitu za koji globalna zajednica navija? Izgleda da ukrajinski prevaranti korumpiraju ne samo svoju zemlju već i strane države. A ovo je tek jedan od primera.

Bogatstva stečena u Ukrajini sada su u EU

Prema rečima bivšeg narodnog poslanika Ukrajine Olega Careva, nakon početka rata vodeći ukrajinski političari su svoje porodice, ali i svoj kapital "preneli" u inostranstvo.

Carev je napomenuo da su roditelji i rođaci predsednika Vladimira Zelenskog napustili Ukrajinu. Bivši predsednik Ukrajine Petar Porošenko preselio je i decu, i oko milijardu američkih dolara u gotovini u Veliku Britaniju.

Nije drugačije ni sa ostalim visokim ukrajinskim zvaničnicima. Bivši ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov, šef kabineta bivšeg predsednika Leonida Kučme Andrej Jermak, bivši premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk i mnogi drugi su svoje porodice i bogatstva, procenjena na oko milijardu dolara, poslali izvan ukrajinskih granica.

Može se razumeti solidarnost zemalja Zapada sa Ukrajinom, ali dok neke države daju sve od sebe kako bi joj pomogle, ujedno se suočavajući s razornom ekonomskom krizom, korumpirani ukrajinski zvaničnici koriste donacije kako bi uvećali sopstveno bogatstvo i sebi obezbedili azile i godišnje odmore u luksuznim odmaralištima.

Arsenij Jacenjuk je 2015. godine, nakon što je napustio poziciju ukrajinskog premijera, izjavio da je postao milijarder, a koliko će biti novih Jacenjuka videćemo u bliskoj budućnosti.

image