Svet

Ukrajina rasporedila 114.000 vojnika granicu sa Belorusijom

Belorusija neće odlagati svoj odgovor u slučaju kršenja vazdušnih granica, sistemi PVO oboriće strane avione, poručio je ministar odbrane te zemlje
Ukrajina rasporedila 114.000 vojnika granicu sa BelorusijomGetty © Attila Husejnow/SOPA Images/LightRocket

Ukrajina je na granici sa Belorusijom koncentrisala udarne snage od 112 do 114.000 ljudi, od kojih je nešto više od 17.000 dovedeno da čuva belorusko-ukrajinsku granicu, rekao je ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin, prenosi "Rusija 24".

Ukrajinci mogu da, pod maskom NATO vežbi, stvaraju udarne grupe, ukazao je beloruski ministar i upozorio da odgovor može biti adekvatan.

Belorusija neće odlagati svoj odgovor u slučaju kršenja vazdušnih granica, sistemi PVO oboriće strane avione, poručio je.

Pritom, prema njegovim rečima, situacija ne zahteva povećanje broja beloruskih snaga na granici sa Ukrajinom.

Hrenjin je napomenuo da je na ukrajinskoj granici ranije bilo i više grupa bezbednosnih struktura i da za Belorusiju veću pretnju predstavljaju diverzantske grupe koje dolaze sa ukrajinske teritorije.

Zapad se sprema za vojnu akciju protiv Belorusije

Zapad sprovodi niz mera kako bi se pripremio za vojnu akciju, ukazao je beloruski ministar odbrane i dodao da su u borbi protiv Belorusije vode i obaveštajne aktivnosti.

"Danas vidimo niz naprednih mera koje Zapadna Evropa, predvođena Sjedinjenim Američkim Državama, preduzima da bi se pripremila za vojnu akciju. Znamo protiv koga su te vojne akcije usmerene", rekao je Hrenjin.

On je dodao da su pored dejstava kopnenih snaga zabeleženi i pokušaji vazdušnog izviđanja teritorije Belorusije.

Pored dejstava kopnenih snaga, zapadne zemlje aktivno i stalno vrše sve vrste izviđanja protiv Republike Belorusije, dodao je i pojasnio da se koristi čak i izviđanje iz svemira.

Neprijatelj, prema njegovim rečima, pokazuje interesovanje za beloruske vojne kampove i baze.

image