Borba za istinu, ali samo svoju: Zapad u histeriji jer Rusija uvodi iste mere

Niko iz EU se nije bunio kada je Zapad počinio napad na slobodu medija, slobodu izražavanja i pristup različitim izvorima informacija, pa su onemogućili rad ruskim medijima kao što su RT i Sputnjik

Portparol Evropske unije Peter Stano objavio je danas na svom Iks nalogu da "Evropska unija osuđuje odluku ruskih vlasti da se američki Radio Slobodna Evropa (RSE) proglasi nepoželjnim" i to ne bi bilo problematično da EU nije prva počela sa ukidanjem ruskih medija i svega ruskog, pa samim tim izgubila bilo kakav legitimitet da se buni zbog recipročnih mera.

Stano, kao "veliki borac za istinu i pravdu", je ocenio da je ova odluka Moskve "još jedan napad na slobodu medija, slobodu izražavanja i pristup različitim izvorima informacija".

"Rusija bi trebalo da opozove zakon o nepoželjnim subjektima i stranim agentima koji se koristi kao sredstvo represije i gušenja kritičkog mišljenja", napisao je na svom Iks nalogu Peter Stano.

Stano se, podsetimo, nije bunio kada je EU počinila napad na slobodu medija, slobodu izražavanja i pristup različitim izvorima informacija, pa su onemogućili rad ruskim medijima kao što su RT i Sputnjik, dok su njihovi američki partneri, vlasnici društvenih mreža, išli toliko daleko da zvanične stranice njima neprijateljskih medija počaste i oznakom "medij pod kontrolom Ruske Federacije".

Tu, naravno, nisu stali, pa su ruske medije cenzurisali i u državama poput Srbije, koja nije uvela sankcije Rusiji i nije dužna da postupa u skladu sa odlukama bloka.

U zemlji u kojoj je ustavom zagarantovana sloboda medija, Evropska unija preko Evropske akademske mreže (GEANT) cenzuriše internet sadržaj na univerzitetima, naučnim institutima, školama i drugim naučnoistraživačkim organizacijama u Srbiji, iako ona i nije članica EU. 

Jutjub i Instagram, takođe, redovno gase kanale i naloge koji su u produkciji RT-a. Dok se medijima koji, logično, nisu pod kontrolom Zapada, jer su, kako "slobodni" Zapad kaže "pod kontrolom Ruske Federacije" onemogućava slobodno izveštavanje na svakom koraku, situacija sa gašenjem RSE u Rusiji, ipak je, nešto drugačija.

Naime, vlasti u Rusiji su 2. februara američki Radio Slobodna Evropa (RSE) označile kao "nepoželjnu organizaciju" na osnovu zahteva državnog tužilaštva Ruske Federacije. 

Sud u Moskvi proglasio je u martu 2023. godine bankrot Radija Slobodna Evropa u Rusiji nakon što je ta američka kompanija odbila da plati brojne kazne u ukupnom iznosu većem od 14 miliona dolara izrečene zbog nepoštovanja Zakona o stranim agentima. Dakle, RSE nije cenzurisan, već je odbio da plati zakonom propisanu kaznu.

Rusija, dakle, nije cenzurisala, već postupila u skladu sa zakonom, ali, to "Velikom bratu" sa Zapada nije važno i na sve načine pokušava da priču preokrene u svoju korist.

Panika i strah od multipolarnog sveta koji nije pod njihovom kontrolom navodi očajničke postupke, a očajnici se hvataju za slamku.